Wifi versterken? Zo doe je dat!

  • Paul
  • 5 Years ago
  • Comments Off
wifirepeat

We maken vrijwel allemaal gebruik van wifi. Het is erg handig omdat je niet gebonden bent aan een vaste plaats. Je kunt in het hele huis gebruikmaken van een vlotte internetverbinding. Dat is tenminste de theorie, want in de praktijk blijkt dat het wifisignaal vaak te zwak is. Je hebt dan bijvoorbeeld op de zolder of in de tuin geen wifi, of het signaal is zo zwak dat het telkens wegvalt. Wil jij overal in huis goede en betrouwbare wifi? Dan kun je het wifisignaal versterken.

Versterken met een wifi versterker

Een wifi versterker wordt ook wel wifi repeater genoemd. Het is eigenlijk een vrij eenvoudig apparaat. De repeater ontvangt het wifisignaal van de router en geeft deze weer door. Het werkt eigenlijk als een soort extra wifi router, maar dan eentje die gebruikmaakt van hetzelfde netwerk. Dat is handig, want zo versterk je hetzelfde signaal in andere ruimtes. Heb je de luxe van een nieuwbouw woning, dan kun je van tevoren overal kabels naartoe trekken. Maar in een bestaande woning is dat vaak heel lastig om netjes aan te leggen. Een wifi versterker kan dan een goede (draadloze) oplossing bieden.

Hoe plaats je de apparatuur?

Een wifi repeater is heel eenvoudig te plaatsen. Eerst moet je hem instellen. Dat doe je terwijl je de repeater bij de router houdt. Je hoeft alleen maar op wat knoppen te drukken, verder doen de apparaten onderling de rest. Ze herkennen elkaars signaal en zullen zo op elkaar ingesteld raken. Vervolgens ga je naar de plaats waar de wifiverbinding sterker moet worden. Bijvoorbeeld op de zolder of in de tuin. Daar vandaan begin je heel langzaam met je laptop of smartphone in de richting van de router te lopen. Je houdt daarbij het icoontje van de wifi verbinding goed in de gaten. Is de wifiverbinding weer goed? Dan zoek je het dichtstbijzijnde stopcontact. Dat is het beste punt om hem te plaatsen.

Tips om een wifi versterker te kopen

Wil jij een wifi repeater kopen? Dan zijn er wat dingen waar je op moet letten. Een wifi repeater of wifi versterker werkte vroeger op de 2,4 GHz bandbreedte, maar tegenwoordig werken we meestal met de 5GHz bandbreedte of met beide banden samen. Dat moet zowel je router als de wifi repeater ondersteunen voor een snelle verbinding. Wil je de wifi versterker gebruiken met kabels, dan is het aantal poorten dat je hebt ook belangrijk. En verder moet je opletten dat de beveiliging van de wifi versterker minimaal even goed is als die van de router. Hij moet dus beveiligd kunnen worden met een WPA, WEP of WPA2 wachtwoord.

Overwegingen

Een wifi versterker kan heel efficiƫnt zijn om een groter bereik te hebben met je netwerk. Het heeft echter ook wat nadelen. Zo is de download- en uploadsnelheid lager omdat de wifi repeater niet dezelfde snelheid haalt als de router. Toch is dat natuurlijk nog altijd een stuk beter dan helemaal geen verbinding hebben! Een wifi versterker of wifi repeater kopen kan een goede oplossing zijn om een stabiel netwerk te krijgen in elke ruimte, zelfs in de tuin. Let op het merk, een kwaliteitsfabrikant als TP Link biedt betaalbare en goede apparaten aan. Overweeg ook een Powerline adapter, deze werkt via het stroomnetwerk en is soms iets sneller dan de gewone draadloze versie.

Previous «
Next »