• Homepage
  • >
  • Hardware
  • >
  • USB-C: welke USB versies zijn er en wat zijn de verschillen?

USB-C: welke USB versies zijn er en wat zijn de verschillen?

  • Paul
  • 5 Years ago
  • Comments Off
usb


USB poorten en kabels heb je in verschillende soorten en maten. Deze technologie bestaat al sinds 1998 en heeft een grote revolutie doorgemaakt. Iedereen gebruikt wel eens een USB kabel, om bijvoorbeeld een apparaat te koppelen met de computer heb je vaak USB nodig. Welke USB kabels en poorten zijn er, wat doen deze precies en ten slotte nog een klein stukje over een krachtige USB-C combinatie.

Verschillende soorten USB

Het vroegere USB gebruik was relatief simpel, je had namelijk maar één versie. Op de dag van vandaag is dit totaal anders. De primaire werking van USB is nauwelijks veranderd, de kabels en poorten wel. Je gebruikt bijvoorbeeld een ander type kabel voor je printer dan voor je telefoon en je gebruikt weer een andere voor je camera. Op deze manier is het begrijpelijk dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

USB-A

USB type A is de standaard USB aansluiting. Je zult deze aansluiting wel kennen, dit is namelijk de (oorspronkelijke) aansluiting die je in je computer kunt steken. 

USB-B

De connector van USB type B is ietwat meer vierkant, deze wordt gebruikt bij bijvoorbeeld een printer. Onder type B verschuilen zich ook een heleboel andere aansluitingen. Denk bijvoorbeeld aan een microUSB aansluiting van je smartphone of tablet. 

USB-C

USB type C bestaat nog niet heel erg lang. Het is de bedoeling dat de USB-C aansluiting de USB-A aansluiting langzaam gaat vervangen. De USB-C aansluiting brengt een hoop voordelen met zich mee en een geschikte USB-C kabel kopen kun je inmiddels op veel (online) plekken. Één van de voordelen is dat een USB-C kabel een kleiner formaat heeft, namelijk die van een MicroUSB kabeltje. Ook heeft de USB-C connector geen boven- of onderkant, hierdoor word je een hoop gepruts bespaard met het zoeken naar de boven- of onderkant. 

Ook technisch gaat de USB-C kabel een hoop voordelen brengen. Het kan namelijk overweg met een hogere transfersnelheid en grotere hoeveelheden stroom. Je zou dus je laptop op kunnen laden door middel van een USB-C kabel, maar ook veel andere apparaten voorzien van stroom via USB-C. USB type C kabel en poort zijn dus echt gebouwd met visie op de toekomst.

USB-C: standaard en poorten

Een USB poort is de aansluiting die in het apparaat zit. Vanaf het begin van de USB in 1998 zijn er vier standaarden geweest: USB 1.1, USB 2.0, USB 3.0 en USB 3.1. USB 1.1 had een maximale transfersnelheid van 12 Mbps en een stroomoutput van 2,5 volt aan 500 milliampère. USB 2.0 was al een stuk uitgebreider met een transfersnelheid van 480 Mbps. 

usb c

In 2008 is USB 3.0 ontwikkeld. Deze standaard had een maximale transfersnelheid van 5 Gbps. Sinds korte tijd is er dus ook een USB 3.1, deze standaard levert maar liefst 10 Gbps en 20 volt en vijf ampère. Een enorme vooruitgang dus. Kortom: de transfersnelheid heeft een enorme boost gekregen maar de stroomcapaciteit ook. Hierdoor is het nu ook bijvoorbeeld mogelijk om heel snel je apparaat op te laden via USB type C. Maar ook om meer (en krachtigere) apparaten van voeding te voorzien.

De krachtigste combinatie

De mogelijkheden van USB-C worden gecombineerd met de mogelijkheden van USB 3.1 standaard. USB type C kan natuurlijk ook gebruikt worden voor oudere USB aansluitingen. Wanneer de oudere modellen volledig zijn overgenomen door USB-C kun je dus met één kabeltje alle gadgets en apparaten opladen. Dit gecombineerd met de kracht van de USB 3.1 standaard maakt het tot een geweldige combinatie. 

Conclusie

Er zijn nu nog veel soorten USB koppelingen mogelijk, binnen een aantal jaar zal USB-C de overige USB types echter overnemen zodat er nog maar één is. Dit zal een stuk makkelijker worden. Ook zal de USB-standaard steeds beter worden waardoor stroomvoorziening en verhoging van de transfersnelheid een stuk eenvoudiger worden.

Previous «
Next »