Welk besturingssysteem: Android of iOS?

  • Paul
  • 3 Years ago
  • Comments Off
android vs ios

Google Android en Apple iOS zijn de twee grootste besturingssystemen op de markt. Gebruikers hebben vaak een uitgesproken mening over welke van de twee het beste is. Voordat je een smartphone koopt maak je dan ook onderscheid tussen Android of iOS. Wij leggen je de voor- en nadelen uit van deze besturingssystemen.

Voordelen van Android

Android draait op verschillende merken en is het besturingssysteem van Google. Zo kun je Android gebruiken op je Samsung S10 of toestellen van Sony, Nokia, Huawei en Motorola. Dit is een groot voordeel, omdat je veel mogelijkheden hebt in het soort toestel. Ook zijn Android-toestellen er in alle prijsklassen. In de Google Play Store is enorm veel keuze en er worden bijna geen ontwikkelaars geweerd. Op het gebied van veiligheid verliest Android het hierdoor ten opzichte van Apple. Dit betekent niet dat de Play Store onveilig is. Google scant deze namelijk dagelijks op malware. Doordat het besturingssysteem door verschillende merken gebruikt wordt, kan ieder merk het uiterlijk naar eigen wens aanpassen. Die verschillende mogelijkheden zorgen voor veel opties, waardoor je jouw Android-smartphone naar eigen wens kunt inrichten.

Voordelen van iOS

iOS is ontwikkeld door Apple, waardoor je deze software alleen op een iPhone kunt gebruiken. Dit is voor sommige mensen een nadeel, omdat er een flink prijskaartje aan een iPhone hangt. Maar iOS heeft ook verschillende voordelen. Zo houdt Apple strenge controle op ontwikkelaars van apps in de App Store en checken ze iedere app voordat deze live gaat. Hierdoor is de software veilig, omdat hackers weinig kans maken. Ook worden er regelmatig nieuwe software-updates gelanceerd. Hierdoor wordt je iPhone nog beter beveiligd. Doordat Apple iOS zelf heeft ontwikkeld, sluit het besturingssysteem naadloos aan op je iPhone. Het uiterlijk is altijd hetzelfde en de software is intuïtief in gebruik. De eenvoud kan ook een nadeel zijn, want iOS is redelijk statisch. Wel is het tegenwoordig ook mogelijk om te werken met diverse widgets.

Waarvoor kiezen?

Zoals je ziet heeft ieder besturingssysteem zijn eigen voordelen en nadelen. Zowel Android als iOS zijn van hoge kwaliteit, waardoor je eigenlijk geen verkeerde keuze kunt maken. Wat je kiest is een persoonlijke voorkeur. Daarbij is de keuze afhankelijk van je budget, want met een klein budget van een paar honderd euro kun je geen (nieuwe) iPhone aanschaffen. In dit geval kan een refurbished model wellicht een optie zijn als jij toch besluit om voor iOS te gaan.

Wil je jouw smartphone personaliseren? Dan kan niet alleen door de standaardinstellingen van een Android-telefoon te wijzigen en te werken met widgets, maar bijvoorbeeld ook door je eigen telefoonhoesje te personaliseren.

Previous «
Next »