Wat is een NAS en wat heb je er precies aan?

  • Paul
  • 8 Years ago
  • Comments Off

 Wat is een NAS?

Elke dag worden er miljoenen bestanden met elkaar gedeeld. Via de cloud, per e-mail of gewoonweg per brievenbussen. Delen is de nieuwe standaard. Ook in de huiselijke sferen wordt er onderling veel gedeeld. Naast samen film kijken is het ook handig om de vakantiefoto’s te delen. Foto’s en een zipje van de films heen en weer sturen via de mail is erg arbeidsintensief en dus niet zo handig. Daarnaast moet je ook al je elektronische bestanden ergens bewaren. Een schijf komt altijd op den duur vol te zitten. De oplossing is er op gevonden! Niet in abstracte kennis, maar heel concreet en praktisch: een NAS. Maar wat is een NAS?

Wat is een NAS precies?

Een NAS is Network Attached Storage. Je kunt het ook wel vergelijken met een server of een harde schijf. In eerste instantie is het bedoeld om met het grootste gemak vanaf alle computers, iPads, mediaspelers, laptops en andere devices in het netwerk of via internet bij je bestanden te komen die jij hebt opgeslagen of anderen met je hebben gedeeld. Dit was handig in de tijd van breedbandinternet en de tijd van koelkasten van computers. Met de technologische ontwikkelingen die zich in sneltreinvaart voortzetten doe jij jezelf echt tekort door een NAS apparaat alleen voor dit primaire doeleinde te gebruiken.

Ondertussen zijn er veel soorten NAS apparatuur ontwikkeld. De grootste verschillen tussen de soorten netwerkopslag apparatuur zit in de opslagcapaciteit en de verdere functies.

De mogelijkheden met NAS apparatuur

Bestanden opslaan en delen

De koelkastcomputers zijn vervangen door mobiele telefoons en laptops en breedbandinternet is getransformeerd tot een vaste internetverbinding. NAS is als een kameleon mee veranderd met deze verregaande ontwikkelingen. Uiteraard kun jij nog steeds je bestanden opslaan en delen met anderen in hetzelfde huishouden. Zo kan je voor elke gebruiker een eigen account aanmaken. Dit maakt dat elke gebruiker een beveiligd account heeft met zijn of haar bestanden waar andere gebruikers niet kunnen ‘inbreken’. Ook kun je openbare mappen maken waar iedereen juist wel bij kan. Maar een NAS biedt meer!

Films en muziek streamen

wat-is-een-nas-precies

Synology DS216j à €169,90

Met een NAS kan je films en muziek streamen. Waar je ook bent in huis, door de NAS kan jij met het grootste gemak een ontspannende (of juist niet) film aanzetten of lekker genieten van jouw muziek. Een NAS heeft een mediaserver waarmee je vanaf elke device kan rekenen op de NAS. De films kunnen opgeslagen staan op je NAS, maar je kunt via je NAS ook gebruik maken van een mediaspeler van Majstra.com om zo direct de nieuwste films van het net te streamen.

DS216j is speciaal voor thuisgebruikers en persoonlijke gebruikers. Gebruikers delen moeiteloos bestanden en kunnen met het grootste gemak multimedia streamen.

Films en muziek downloaden

Op een vrijdagavond is het fijn om even lekker ontspannen een film te kijken. De NAS downloadserver maakt je vrijdagavond graag nog wat ontspannener. Het enige wat je hoeft te doen is een torrent te downloaden en deze te plaatsen in een speciale aangewezen mapje. De torrent-client in de NAS pakt je werk verder over, zonder dat je computer daarvoor aan hoeft te staan.

Back-ups maken

Onmisbare bestanden heeft iedereen. Het kunnen je vakantiefoto’s zijn, een zeer belangrijk schoolproject of vergadernotulen. Je grootste angst is dat de harde schijf dood gaat. Daarom is het fijn als je deze documenten veilig kunt opbergen. De NAS backupserver biedt uitkomst. Via de backupserver kun jij bestanden handmatig of automatisch ‘back uppen’.

wat-is-een-nas

Qnap TS-231+ à €269,90

De TS-231+ is een voorbeeld van een krachtige Network Attached Storage. Je kunt het apparaat makkelijk bedienen voor back-ups en synchronisatie. Op afstand kun jij bij je bestanden en deze ook nog eens delen met anderen.

Hosten

Een NAS kan ook fungeren als webserver. Een soort supercomputer waarop jij alle gegevens van de servers en websites opslaat. De server is nauw verbonden met internet en zorgt ervoor dat websites goed blijven draaien.

Veilig surfen

nas

Buffalo Technology LinkStation 220 2 TB à €194,90

Wil je zekerheid dat je veilig kunt surfen? Er zijn ook NAS VPN-servers waarmee je al jouw dataverkeer kunt versleutelen.

De Buffalo Technology LinkStation 220 is een voorbeeld van een super veilig systeem. Het apparaat beschikt over een persoonlijke cloud. Jouw gegevens belanden niet in handen van een externe partij, maar blijven gewoon op jouw apparaat.

Opslagruimte van een NAS

De opslagruimte van NAS apparaten variëren sterk. Het hangt af van hoeveel schijven er in een NAS kunnen en aan hoeveel terabytes je schijf kan opslaan. Ook kun je een NAS apparaat aanschaffen zonder opslag. Dit houdt in dat je zelf schijven moet aanschaffen. Hierdoor heb je een brede keus uit de schijven die jij zou willen.

Previous «
Next »