• Homepage
  • >
  • Internet
  • >
  • Wat zijn tegenwoordig de opties om internet in huis te hebben?

Wat zijn tegenwoordig de opties om internet in huis te hebben?

  • Paul
  • 3 Years ago
  • Comments Off
internet

Tegenwoordig is het mogelijk om op verschillende manieren voor internet in huis te zorgen. Dat kan namelijk via kabel, glasvezel en DSL. Elke vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen en dus is het belangrijk om de aanbieders van internet vergelijken. Hieronder doen wij dat voor je!

Glasvezel

Internet via glasvezel heeft veel voordelen, zo heeft het een hoge internetsnelheid, wat up- en downloaden ook sneller maakt. Bij een glasvezelverbinding wordt de data namelijk verstuurd via lichtsignalen. Die zijn veel sneller dan de stroomsignalen die gebruikt worden bij een DSL-verbinding. Er worden pakketten aangeboden met 50 Mbps tot wel 2 Gbps.

Bij een glasvezelverbinding maakt de afstand van je wijkcentrale tot je huis niet uit. Dit is wel het geval bij bijvoorbeeld dsl. Hierbij wordt het internet trager als je verder weg woont. De up- en downloadsnelheid zijn bij glasvezel internet hetzelfde, waardoor iets versturen even snel gaat als iets downloaden. Bij een kabel- en dsl-verbinding zijn de uploadsnelheden vaak een stuk lager. Glasvezel is handig als je vaak grote bestanden, zoals foto’s en video’s verstuurt.

Het kijken van televisie terwijl je internet gebruikt, maakt de internetverbinding niet trager, zoals bij dsl. Enkele glasvezel aanbieders geven radio ook nog analoog door. Dan kun je radio blijven luisteren op elke radio(-tuner). Geeft de glasvezelaanbieder radio niet meer analoog door? Dan moet je de meegeleverde decoder gebruiken om radio te luisteren. Het kan zijn dat je daarbij de tv gebruikt om van radiozender te wisselen. Om internet via glasvezel te gebruiken ben je echter afhankelijk van de aanbieder. Niet elk huishouden in Nederland is al aangesloten op glasvezel.

DSL

DSL daarentegen is vrijwel overal beschikbaar, door meerdere aanbieders en is relatief goedkoop. Zoals gezegd bepaald de afstand tot de wijkcentrale wel de daadwerkelijke internetsnelheid en is tv kijken van invloed op de internetsnelheid. DSL is aan te raden wanneer je wilt kunnen kiezen tussen meerdere providers en een goedkoper abonnement zoekt. 

De oude koperen telefoonlijn die overal in Nederland ligt is met dsl-techniek geschikt gemaakt voor snel internet en digitale televisie. De data wordt verstuurd via stroomsignalen. Deze techniek is een stuk gevoeliger dan glasvezel. Zeker over langere afstanden. Daarnaast maakt het dus uit hoe ver je van de wijkcentrale woont. De daadwerkelijk haalbare snelheid varieert per adres.

Providers van DSL hebben verschillende snelheids abonnementen. Is op jouw adres bijvoorbeeld maximaal 30 Mbps mogelijk? Dan maakt het afsluiten van een abonnement met een hogere snelheid je internet thuis niet sneller.

Internet via de kabel

Kabelaanbieders zijn van oudsher tv-aanbieders. Televisie is dan ook de basisdienst die in een dergelijk kabel abonnement zit. Los internet afnemen bij een kabelaanbieder is niet mogelijk. Dat komt door de techniek. In het signaal zitten televisie en internet en eventueel vaste telefonie. Er bestaat dus niet zoiets als een ‘apart’ internet- of tv-signaal.

Een voordeel van kabelinternet is dat de beloofde snelheid ook de daadwerkelijke snelheid is. Deze hangt af van het pakket dat je kiest. Snelheden tot 1000 Mbps zijn mogelijk. 

Mobiel internet 

Mobiel internet is tegenwoordig ook een optie om internet in huis te krijgen. Via 4G kun je dan internet inzetten als vervanging voor vast internet. Je hebt daar wel een speciale modem voor nodig. Het is in verhouding tot vast internet trager en duurder.

Het kan interessant zijn in delen van Nederland waar een vaste internetverbinding niet mogelijk is. 

Previous «
Next »