De beste processors van 2020

  • Paul
  • 4 Years ago
  • Comments Off
beste processors van 2020

Als je een pc gaat samenstellen is een processor eigenlijk de belangrijkste keuze. Deze is namelijk het hart van je computer die invloed heeft op alle andere onderdelen van het systeem. Zo bepaalt je processor hoeveel geheugen je kunt kiezen, maar ook welk moederbord je moet kiezen. Wij zetten daarom de beste processors van 2020 voor jou op een rij, zodat je weet welke voor jouw gebruiksdoel de beste is.

Bepaal waar je je pc voor gebruikt alvorens een processor aan te schaffen

Dat doel verschilt namelijk nogal eens omdat pc’s voor zeer diverse gebruiksdoelen worden gebruikt en processors zijn er dan ook in tal soorten . Ook de prijs kan daarom enorm verschillen, van 50 euro voor de goedkoopste, tot wel 2000 euro voor de duurste.

Voor een basis computer zijn de prestaties misschien niet eens het belangrijkste aspect om je keuze op te baseren, vooral de prijs en de aanwezigheid van een geïntegreerde videokaart zijn dan belangrijk. Gebruik je je pc voor zwaardere doeleinden of voor gaming, dan wordt een snellere processor met meer cores en hogere klokfrequenties al snel een must. 

Beste prestaties van 2020 beste prestaties

Als gamer wil je natuurlijk dat je een processor hebt die de videokaart optimaal laat functioneren. Veruit de meeste desktop-processors brengen AMD en Intel uit voor hun zogenaamde ‘mainstream’ sockets, oftewel socket AM4 in het geval van AMD en socket 1200 voor Intel. Daarnaast hebben beide fabrikanten een high-end platform: AMD sTR4x (voor de Ryzen Threadripper-processors) en Intel socket 2066 (voor de Core X-cpu’s). De processors voor die platformen hebben meestal meer cores en bovendien een quad-channel geheugen, wat ze geschikt maakt voor semiprofessioneel gebruik en multitasking met zware software.

Beste all round processor van 2020

De AMD Ryzen 5 3600 is momenteel voor de meeste mensen de beste koop. Met zijn 170 euro is deze processor ook goed betaalbaar, voor de 6 Zen 2-cores die je er voor krijgt. Daarnaast is deze processor perfect om te gebruiken voor het gamen, dit omdat  de AMD Ryzen 5 3600 niet overdreven veel cores heeft en hij per core behoorlijk snel is. Een eventueel alternatief hiervoor is de Ryzen 3 3300X (4 cores), die gemiddeld 40 euro goedkoper is dan de AMD Ryzen 5 3600. Net als de Ryzen 5 3600 beschikt hij niet over geïntegreerde graphics, wat betekent dat je altijd een losse videokaart moet installeren. Dat maakt hem vooral interessant voor gamers met een beperkt budget.

De beste game processor van 2020

Voor de meeste spellen is de snelheid per core nog steeds het belangrijkste. Wat dat betreft doet Intel het op dat vlak het beste, vooral dankzij de extreem hoge klokfrequenties van zijn nieuwste chips. Daarom ook dat we voor gaming de Core i9 10900K van Intel adviseren, ondanks het feit dat de hoge klokfrequentie zorgt voor een hoger stroomverbruik en je dus moet zorgen voor voldoende koeling.

Aangezien de Core i9 10900K vaak moeilijk leverbaar is, adviseren wij ook de Core i7 10700K. Deze is bijna altijd en overal verkrijgbaar en doet qua prestaties niet veel onder voor de Core i9 10900K.

Hoog stroomverbruik

Die hoge klokfrequentie heeft ook een keerzijde, namelijk het stroomverbruik; je moet een flinke luchtkoeler aanschaffen of investeren in waterkoeling als je deze processor maximaal wil laten presteren. Daarnaast is de Core i9 10900K al sinds zijn introductie slecht leverbaar. Overweeg daarom ook zeker de 8-core Core i7 10700K, die op korte afstand de tweede plek in onze benchmarks inneemt, en zowel veel beter leverbaar als goedkoper is. Qua specificaties is het in feite een iets hoger geklokte Core i9 9900K voor beduidend minder geld. AMD heeft in deze prijsklasse diverse Ryzen 9-processors die in games een klein beetje moeten toegeven ten opzichte van Intels topmodel, maar op veel andere vlakken wel beter presteren.

Beste high end processor van 2020

AMD heeft de Ryzen 9 3900X, die een stuk minder geld kost dan de Intel Core i9 10900K. Deze 12-core processor, die vooral goed presteert in het naar veel cores schalen van workloads zoals video-encoding, bestandscompressie en rendering. In games geeft de Ryzen 9 iets toe op de Intel, maar hij komt nog altijd prima mee – alleen als je echt een pc puur voor gaming koopt, zouden wij de Core i9 of i7 prefereren.

Voor een paar honderd euro meer heeft AMD de 3950X, die een ongelofelijke 16 cores heeft. Dit is zo hoog dat nog niet alle software goed door schaalt hiermee. Sommige pakketten worden op dit niveau afhankelijk van de hoeveelheid geheugenbandbreedte.

Beste multi-core monster processor

De AMD Ryzen Threadripper 3960X is met zijn 24 cores niet voor iedereen weggelegd. Met deze processor kun je een multi-core monster maken die met gemak tegelijkertijd verschillende zware berekeningen kan maken, naast het renderen. Deze compressor maakt gebruik van het TRX40-platform, wat betekent dat je bij de 1500 euro voor de processor ook al gauw 500 euro voor een geschikt moederbord mag optellen. In zeer goed schalende workloads presteert deze 24-core processor indrukwekkend goed en streeft hij alles wat Intel in zijn assortiment heeft ruim voorbij. Wanneer je een zware processor nodig hebt scoort deze AMD Ryzen zeker hoog bij de beste processors van 2020.

Previous «
Next »