Hoe bepaal je wat de juiste computer voor jou is?

  • Paul
  • 4 Years ago
  • Comments Off
wat is de juiste computer

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een computer. Waar de een hem gebruikt om wat te surfen op internet en zijn of haar social media te checken, gebruikt de ander hem voor zware games, waarbij de pc allerlei moeilijke berekeningen moet maken. De ene pc is dus de andere niet. Hierdoor is er ook een enorm verschil in de prijzen van computers. Hoe bepaal je nu eigenlijk wat een goede computer voor jou is?

Veel verschillen in laptops

De verschillen bij pc’s zitten hem in de (reken)snelheid, de hoeveelheid opslagruimte, het formaat van de computer, de resolutie en het formaat van het beeldscherm, het aantal aansluitingen. Daarnaast ook de bouwkwaliteit en de hoeveelheid geluidsproductie die de computer maakt. Eigenlijk kunnen we nog wel even doorgaan met dit rijtje, dus beter focussen we ons op de vraag wat is de juiste computer voor jou?

Waar komt de computer te staan?

Om daar een antwoord op te krijgen, moet je jezelf eerst enkele andere vragen stellen. Het eerste wat je jezelf moet afvragen is hoe je de computer gaat gebruiken. Krijgt deze een plek in de woonkamer dan is het wellicht verstandig om een mooie computer aan te schaffen die er netjes uitziet. Denk daarbij aan een computer waarbij deze in het beeldscherm is verwerkt. Komt de computer echter in een studeerkamer dan is een ‚standaard pc’ met een computer behuizing en losse kabels voor de monitor en andere randapparatuur een prima keuze.

Laptop, tablet of notebook

Het kan ook zo zijn dat je helemaal geen ruimte hebt voor een computer op één vaste plek. Dan is wellicht de keuze voor een laptop logischer. Hierin is de laatste jaren een zeer uitgebreid aanbod gekomen. Van een tablet (beeldscherm zonder toetsenbord) tot aan de bekende notebooks en alles wat daar tussen zitten.

Denk dus eerst goed na waar de computer komt te staan. En kies niet altijd direct voor een draagbare computer. Deze zijn altijd duurder dan een desktop, omdat alles kleiner en energiezuiniger moet zijn.

Wat wil je met de computer gaan doen?

De tweede vraag die je jezelf moet stellen is wat je met de computer wil gaan doen. Deze keuze heeft een grote invloed op wat voor soort computer je het beste kunt gaan kopen. Als je games wil gaan spelen dan is het aan te raden om een computer te kopen met een beste processor van het moment en een goede videokaart. Als je een computer wil om slechts mee op internet te gaan is dat niet echt nodig en is het zonde van je geld.

Welk budget heb je ter beschikking?

De laatste en misschien wel de belangrijkste vraag is hoeveel geld je uit wil geven. Dit is een belangrijke vraag om te stellen omdat geld het meeste bepalende aspect is dat tot de keuze leidt van een nieuwe computer. Je kunt nog zoveel wensen hebben waaraan de nieuwe computer aan moet voldoen, er moet natuurlijk wel geld voor zijn om deze aan te kunnen schaffen. De meeste mensen komen al snel boven hun budget uit. Stel daarom je budget niet te laag in, maar houdt er rekening mee dat je een computer koopt die op de toekomst is gericht. Neem bijvoorbeeld niet de traagste processor, omdat die over 3 jaar waarschijnlijk niet meer mee kan komen. Een computer koop je minimaal voor de een periode van 5 jaar. Een realistisch budget begint bij €600,- euro. Uiteraard kan je goedkopere computers vinden, maar dan zul je altijd een compromis moeten sluiten. 

Previous «
Next »