Wist je dat je ook tweedehands software kunt kopen?

  • Paul
  • 3 Years ago
  • Comments Off
software kopen

Als je van plan bent om software te gaan kopen, dan kan het zijn dat je erachter komt dat dat behoorlijk prijzig kan zijn. Gelukkig is er tegenwoordig een oplossing voor die hoge prijzen: tweedehands software. Deze software zetten bedrijven of particulieren op een site waar het legaal (sinds 2012) aangeboden mag worden. Ook oudere software dus koop Windows 11 bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan bij Microsoft zelf.

We nemen als voorbeeld een gebruikte Microsoft Office 2021 Professional Plus licentie. Stel je voor dat een bedrijf deze software heeft gekocht, maar deze later niet nodig meer heeft. Vroeger werd met deze software dan niets meer gedaan. Maar sinds 2012 mag deze software dus tweedehands doorverkocht worden. 

Het verkopen van tweedehands software

Als particulieren of bedrijven dit soort software willen doorverkopen kan dat op een site. Deze site is een soort van marktplaats voor allerlei soorten software licenties. Als dit bedrijf de Microsoft exchange licentie wilt verkopen moeten zij een account aanmaken op een site die daarvoor is ontwikkeld, waarvan er tegenwoordig al best wat bestaan. Dit gaat door een paar gegevens in te vullen. Een account is zo gemaakt. Als zij zijn geregistreerd kunnen zij daarna inloggen. Op de site wordt alles duidelijk uitgelegd. 

Strenge regels voor het aanbieden van tweedehands software

Als men dus bijvoorbeeld de software van Microsoft wil verkopen moet men dit onder de categorie van Microsoft plaatsten. Hoe precies de categorieën zijn ligt een beetje aan de site waar het op aangeboden wordt. Als zij de goede categorie gevonden hebben, kunnen zij de software plaatsen. Er moet aangegeven worden over welke software het precies gaat en hoeveel licenties het zijn. Als dat is ingevuld, kan de software verkocht worden. Er zijn ook particulieren of bedrijven die in tweedehands software handelen. Hierdoor blijven vaak nog hele oude licenties op de markt.

Als je de software van Microsoft direct wil kopen, kan dat op dezelfde site. Je moet, net als de aanbieders, eenzelfde account aanmaken. Met zo’n account kan je kopen en verkopen. Vanaf dan kun je dus tussen de categorieën zoeken naar hetgeen waar je geïnteresseerd in bent. Als je dus bijvoorbeeld de tweedehands Microsoft licenties wilt kopen kan u dat hoogstwaarschijnlijk vinden onder de categorie van Microsoft. 

Als je een dergelijke licentie wil kopen kom je in contact met de site waar het op staat aangeboden. Zij kijken op er een match is en of het is goedgekeurd door de koper en de aanbieder. Zo niet, dan gaat de deal niet door. Als het allemaal is goedgekeurd, dan wordt het aan je verkocht. Je koopt dan als het ware een code en met deze code kun je de software installeren op je pc of mac.

Het aanschaffen van tweedehands software gebeurt anoniem

Het kopen en verkopen van een software licentie gebeurt in beide gevallen anoniem. Dit is zo, omdat sommige bedrijven niet willen dat mensen of andere bedrijven erachter komen dat zij ineens veel software moeten verkopen. Dit kan komen door een negatieve periode van het bedrijf, die men het liefst geheim houdt. Zij willen het ook niet laten weten als zij tweedehands software kopen. De site heeft hier respect voor. Het gebeurt dus allemaal anoniem. De site kan jouw gegevens wel zien, maar dit blijft geheim. Als je software verkoopt, maar je verkoopt iets dan anders dan dat je te koop hebt aangeboden, zoals illegale software, dan kan dit worden aangegeven door de klant en ontvang je een boete.

Previous «
Next »