Zo start je jouw eigen Minecraft server

  • Paul
  • 5 Years ago
  • Comments Off
minecraftserver

Minecraft behoort tot de populairste spellen van de afgelopen jaren. Vooral indien verschillende spelers een wereld delen, wordt het wel heel geinig. Dat kan je uiteraard eenvoudig doen via het lokale netwerk. Maar helemaal handig is dat natuurlijk niet, want alle spelers moeten zich immers binnen het lokale netwerk bevinden en bovendien moet je een en ander ook voortdurend configureren. Het starten van een eigen Minecraft server heeft natuurlijk veel voeten in de aarde, toch kent het bovenstaande nadelen niet. Hieronder leggen we uit hoe jij jouw eigen Minecraft server start en hebben we ook aandacht voor een aantal praktische zaken.

Een eigen dedicated Minecraft server starten (Windows)

In de eerste plaats zal je natuurlijk jouw eigen Minecraft server moeten opzetten. Dit is eigenlijk niet zo heel moeilijk. Of toch niet indien je onderstaande stappen nauwgezet volgt. Wij beperken ons hier tot het besturingssysteem Windows, maar ook voor iOS kan je gelijkaardige online tutorials vinden.

Voorbereiding

Zorg in de eerste plaats dat je over de laatste versie van Java beschikt. Ga vervolgens op zoek naar de Java Directory en noteer de locatie, bijvoorbeeld C:\Program Files\Java\jre7\bin\. Vervolgens ga je via de Geavanceerde systeeminstellingen naar Environment Variables en selecteer je binnen de categorie system variables de optie Path. Zorg dat de variabele Path niet geselecteerd is en klik op edit. Voeg op het einde van de Variable Value “;”, gevolgd door de locatie van de Java Directory, toe.

Opzetten van de Minecraft server

In een volgende fase zal je de feitelijke Minecraft server aanmaken. Zorg ervoor dat je over het bestand Minecraft_Server.exe beschikt. Dit bestand kan je downloaden via de website Minecraft.net. Maak vervolgens, op een makkelijk te onthouden plek, een map aan voor jouw Minecraft server en plaats het bestand Minecraft_Server.exe in deze map.

Klik nu dubbel op het bestand Minecraft_Server.exe waarna automatisch een server wordt aangemaakt. In de aangemaakte map zullen configuratiebestanden verschijnen. In het bestand 1=eula.txt zal je de regel 1=eula=false moeten veranderen in 1=eula=true.

Maak een server batch aan

Uiteraard zal je de Minecraft server willen gebruiken zonder elke keer opnieuw de commands in te geven. Hiervoor zal je een .bat-document in jouw servermap moeten aanmaken. Maak daarom in de eerste plaats een kladblokdocument aan in de servermap. Over de inhoud van het .bat-document valt veel te vertellen. Om het eenvoudig te houden mag je, conform de uiteenzetting van Janis Tegelbeckers (Java SE 8-specialist en IT-blogger), het volgende overnemen:

@echo off

title run-minecraft

java -Xms1G -Xmx2G -jar

minecraft_server.exe

pause

Vergeet het tekstbestand natuurlijk niet als een .bat te bewaren en het vervolgens te openen om jouw server op te starten.

Stel port forwarding in

Ga even het adres van je router na. Dit kan je doen via de klassieke opdrachtprompt (ipconfig). Het verkregen adres van je router geef je in jouw webbrowser in. Vervolgens kan je met jouw administratoraccount inloggen.

Hier wordt het lastig omdat de terminologie van router tot router verschilt. Over het algemeen zal je de afdeling Port forwarding moeten openen en een nieuwe regel moeten toevoegen. Gebruik hiervoor de onderstaande gegevens en klik vervolgens op Save Settings.

Name: minecraft_server
Protocol: TCP
External starting port: 25565
Internal starting port: 25565
IP Adress: (neem het IP-adres van jouw server over)

Sta toegang voor derden toe

Nu zal je de rechten van de operator moeten instellen door het bestand ops.txt te openen en hieraan jouw gebruikersnaam toe te voegen. Zo kan je andere spelers toegang verlenen. Eventueel kan je ook een whitelist instellen door de gebruikersnamen van vrienden aan het bestand white-list.txt toe te voegen.

Jouw vrienden kunnen vervolgens via het Multiplayer-menu toegang verkrijgen tot jouw server. Hiervoor gebruiken ze:

  • Gamen via het lokale netwerk: het IP-adres van de server;
  • Gamen via een ander netwerk: het externe IP-adres of de hostnaam.

Vergeet je tot slot niet aan te melden bij jouw eigen server. Veel bouwplezier!

Blijkt het toch niet helemaal te lukken? Geen zorgen, want dan kan je natuurlijk ook een echte shared Minecraft server kopen. Zo ben je al binnen enkele minuten online en kan iedereen 24 uur per dag verbinden.

Previous «
Next »