• Homepage
  • >
  • Internet
  • >
  • Back up maken in cloud of op externe harde schijf? De voor- en nadelen

Back up maken in cloud of op externe harde schijf? De voor- en nadelen

  • Paul
  • 5 Years ago
  • Comments Off
backup

Back-up maken in de cloud of op een externe harde schijf?

Om alle data die jij genereert op je laptop of pc goed te bewaren, dien je een back-up te maken. Als er eens iets misgaat met je pc of laptop, of misschien je smartphone, dan kun je altijd terugvallen op de back-up. Maar hoe sla je een back-up veilig op? Als je pc crasht, dan mag dit natuurlijk geen gevolgen hebben voor je back-up. Je moet je back-up daarom extern opslaan. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden, zoals een externe harde schijf of in de cloud. Wat zijn de voor- en nadelen van beide methodes?

Back-up opslaan in de cloud

Sla je een back-up in de cloud, dan wordt je back-up bewaard op een server van een dienstverlener. Er zijn tegenwoordig tal van dienstverleners die een cloudopslag aanbieden, zoals bijvoorbeeld iPhone iCloud. Je krijgt vaak een bepaald aantal Gigabytes gratis en wil je meer opslag, dan betaal je hier een bepaald bedrag voor. Het grote voordeel van je back-up in de cloud opslaan is dat je de back-up op elke locatie kunt opslaan. Ook al bevind je je ver van huis, je kunt altijd bij je back-up komen, als je maar een internetverbinding hebt. Een nadeel is dat je erg afhankelijk bent van de snelheid van je internetverbinding en dat je de back-up wel uit handen geeft aan een derde partij. Het is daarom verstandig om je back-up te versleutelen, voordat je het overbrengt naar de cloud.

Back-up opslaan op een externe harde schijf

Het voordeel van een externe harde schijf is dat je je back-up altijd bij je in de buurt hebt en dat jij bepaald wie er bij mag komen. Je hebt dus zelf volledige controle en je bent niet afhankelijk van een internetverbinding, want je kunt de back-up ook benaderen zonder internet. Nadelen zijn dat een externe harde schijf gevoelig kan zijn voor vallen, stoten en vocht. Als je externe harde schijf stuk gaat, dan is je back-up ook weg. Er zijn tegenwoordig ook leuke gadgets, zoals een NAS server. Dit is een speciale server die waarmee je veilig je back-up en al je data veilig op kunt slaan.

Previous «
Next »