Alles over het aanleggen van jouw bedrijfsnetwerk

  • Paul
  • 4 Years ago
  • Comments Off
bedrijfsnetwerk

Een goed werkend bedrijfsnetwerk is cruciaal voor elke onderneming. In deze blog leggen we je graag uit waarom de bedrijfsomgeving zo belangrijk is en welke internet kabel je het best kunt gebruiken.

De invloed van de omgeving op het bedrijfsnetwerk

Er zijn drie belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden met het aanleggen van je bedrijfsnetwerk: de netwerkomgeving, netwerkbelasting en bouwkundige omvang.

Qua netwerkomgeving maken we een onderscheid tussen een industriële omgeving en kantooromgeving. In een industriële omgeving wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld koel- en vriescellen in een magazijn. In zo’n omgeving dien je kabels te gebruiken met afgeschermd materiaal die storingen voorkomen. Bij een kantooromgeving is dit iets minder belangrijk, maar adviseren wij nog steeds om afgeschermde kabels aan te schaffen. Als er namelijk meerdere kabels naast elkaar liggen kan dit van invloed zijn op de signaaloverdracht.

De volgende cruciale factor voor je bedrijfsnetwerk is de netwerkbelasting. Maakt jouw onderneming gebruik van zware software, dan raden wij aan om kabels te nemen die hoge internetsnelheden halen. En ook de bouwkundige omvang is een factor waar rekening mee gehouden moet worden. Bij een groot bedrijfspand zullen kabels grote afstanden moeten afleggen, waardoor je in sommige gevallen beter gebruik kunt maken van glasvezelkabels. Ook de ligging is belangrijk: bevindt jouw pand zich in een industriële omgeving dan dienen de kabels goed afgeschermd te zijn.

Kies de juiste kabels voor jouw kantoornetwerk

Momenteel onderscheiden we vijf categorieën aan internetkabels, die elk hun eigen snelheid en bandbreedte hebben. In onderstaande tabel is een overzicht te zien van de snelheid en bandbreedte per categorie:

CategorieSnelheidBandbreedte
Cat5e1 Gbps100 MHz
Cat61 Gbps250 MHz
Cat6a10 Gbps500 MHz
Cat710 Gbps600 MHz
Cat840 Gbps2000 MHz

Daarnaast kun je kiezen uit niet-beschermde en beschermde kabels. Een UTP kabel is onbeschermd, maar kan wel zijn voorzien van een laagje folie (F/UTP) of een extra gevlochten folielaag (SF/UTP). Een kabel die wel volledig beschermd is, is een FTP kabel. De mantel van dit type is beschermd met folie (F/FTP) of een extra sterke laag gevlochten folie (S/FTP).  Hiermee voorkom je storingen van buitenaf, ook wel interferentie genoemd. 

Wil je grotere afstanden afleggen? Kies dan voor een kabel op rol. Deze kabels hebben lengtes tot wel 500 meter en zijn ideaal voor bedrijfspanden. Je kunt deze snoeren zelf op maat knippen en voorzien van RJ45 connectoren. 

Previous «
Next »