Curved computerschermen

  • Paul
  • 7 Years ago
  • Comments Off

Gebogen of curved computerscherm, nuttig of gewoon mooi?

Laten we wel wezen, zo’n gebogen computerscherm ziet er gewoon mooi uit. Daarmee zou het niemand verbazen dat het waarschijnlijk ook de belangrijkste reden een dergelijke gebogen monitor aan te schaffen, maar zijn er eigenlijk nog andere factoren die kunnen meespelen bij de aankoop?

Techniek achter curved computerschermen

Naast led bestaat er tegenwoordig ook Oled (organische led) en deze wordt toegepast op gebogen computerschermen. Hierdoor is het contrast en de gedetailleerdheid beter en is er een grotere kijkhoek. Omdat dit soort beeldschermen zo dun zijn, kan men ze enigszins buigen.

Zicht

We werken steeds meer met computers en daarom vraagt het te gebruiken materiaal, vooral de beeldschermen, veel van onze ogen. Omdat alle punten van een curved computerscherm dezelfde afstand heeft tot onze ogen, zullen we alles op het scherm even scherp zien, hoewel die verschillen door de relatieve kleine maat van computerschermen erg klein zijn.
Computerogen zijn een ander probleem en de nieuwere technologie van deze curved monitor kan minder vermoeiend zijn voor de ogen.

Kijkervaring gebogen computerscherm

In de verschillende reviews, en dan vooral voor televisie en bioscoop, komt naar voren, dat de kijkervaring verhoogd wordt door een curved beeldscherm. Er wordt een 3D suggestie gewekt en het gehele beeld wordt meer en beter waargenomen. Opnieuw zullen deze effecten bij een gebogen computerscherm een stuk minder zijn.
Ook zullen er minder problemen met reflectie zijn, omdat alle punten van het scherm in ongeveer dezelfde hoek staan met je ogen.

Zijn er ook nadelen?

Helaas zijn die er zeker, want zoals we al gezien hebben, is de grootte van het scherm van belang om voordeel te hebben van de curve. Om dezelfde redenen is de afstand tot het scherm van belang.
Een ander nadeel is de prijs, want een curved computerscherm ligt in een beduidend hogere prijscategorie dan zijn platte neven, hoewel deze verschillen in de toekomst aanmerkelijk kleiner zullen worden.

Samenvattend kunnen we stellen dat er twee redenen zijn een gebogen computerscherm aan te schaffen: esthetica (design) en kijkervaring: het ziet er mooi uit en het kijkt plezierig. Hoe kleiner de curved monitor echter, hoe kleiner ook dat effect.
Loont het dus de moeite een dergelijk gebogen monitor te kopen? Dat is vooral een persoonlijke zaak, vooral omdat de prijs een stuk hoger ligt dan die van beeldschermen van gelijke afmetingen.

Voorbeelden + prijzen curved computerschermen

Hieronder hebben we een enkele voorbeelden van curved computerschermen, met de daarbij horende prijzen van webshop Alternate.nl.

 

curved computerschermen

Samsung 34″ Ultra WQHD Curved Monitor S34E790C à €799,-

gebogen monitor

LG 34″ Ultra Wide Monitor 34UC79G-B à 599,-

gebogen computerschermen

Philips 40″ 4K Ultra HD Monitor Brilliance 4K Ultra HD LCD-scherm à €699,-

 

 

Previous «
Next »