• Homepage
  • >
  • ICT
  • >
  • Hoe kun je een baan in de IT vinden zonder enige ervaring?

Hoe kun je een baan in de IT vinden zonder enige ervaring?

  • Paul
  • 1 year ago
  • Comments Off
baan in de it

Of je nu een uitzichtloze baan hebt of net van school komt, iedereen heeft verschillende redenen om de sprong naar de IT-industrie te maken. En de timing kon niet beter. De industrie kampt met een enorm tekort aan arbeidskrachten; bovendien biedt het een goed salaris, geweldige secundaire arbeidsvoorwaarden en veel werkgelegenheid. Hierdoor zijn er genoeg projecten waarbij je in de ICT werken en leren kunt. Maak je geen zorgen als je niet veel ervaring hebt. Hier zijn enkele tips om een ​​voet tussen de deur van de IT-industrie te krijgen.

Pas jouw eerdere ervaringen toe op de IT-industrie

Als je de beslissing neemt om een ​​nieuwe carrière in de IT na te streven, is het belangrijk om goed naar jouw eerdere ervaring te kijken. Soms lijkt het misschien alsof je over geen enkele van de vereiste vaardigheden voor de baan beschikt,  maar ook ‘zachte vaardigheden’ kunnen verrassend belangrijk zijn en veel vaardigheden zijn overdraagbaar naar IT-rollen.

Als je bijvoorbeeld wilt beginnen in een helpdeskfunctie (een gebruikelijke IT-rol op instapniveau), kunnen zaken als communicatie, klantenservice, bekendheid met Microsoft Office en andere algemene vaardigheden een enorme boost zijn voor jouw cv. Door goed na te denken over eerdere functies, vind je waarschijnlijk een schat aan relevante ervaring.

Je moet dan ook als eerste een nieuwe cv maken met relevante ervaring vermeld en specifiek afgestemd op het soort baan dat je probeert binnen te halen. Werkgevers zullen hoogstwaarschijnlijk tijdens het sollicitatieproces een kijkje nemen op jouw LinkedIn-pagina. Als je je nieuwe cv gebruikt, moet je je profiel herzien om ervoor te zorgen dat de twee overeenkomen. Je moet ook de tijd nemen om een ​​nieuwe begeleidende brief te schrijven waarin je je eerdere ervaring uitlegt, hoe deze nuttig zal zijn in je nieuwe rol en waarom je geïnteresseerd bent. 

Certificaten halen

Gecertificeerd worden is misschien wel de snelste manier om in de informatietechnologie aan de slag te kunnen. Hoewel een technische opleiding 1 tot 4 jaar kan duren, kunnen certificeringen binnen enkele weken worden behaald. Er zijn veel vergelijkingen tussen het behalen van een diploma of het behalen van certificeringen, maar een diploma is niet per se nodig om een IT-baan te vinden.

Door certificaten te halen, laat je potentiële werkgevers zien dat je over de vaardigheden beschikt die zij nodig hebben en zullen ze eerder geneigd zijn je een IT traineeship aan te bieden. Dit kan een grote bijdrage leveren aan het goedmaken van een gebrek aan ervaring. Voor sommige functies zorgen de juiste certificaten ervoor dat je hoger op de stapel komt te liggen ​​dan sollicitanten met beperkte ervaring. Het beste van alles is dat certificaten kunnen helpen meer kansen te openen in plaats van alleen de eerste IT-baan aan te nemen die op je pad komt.

Een diploma op een ander gebied kan een enorme troef zijn

Misschien trek je je haren uit het hoofd van spijt en vraag je je af waarom je al die tijd op de universiteit hebt besteed aan een diploma dat je niet helpt bij je zoektocht naar een leuke carrière. Maar wees niet te streng voor jezelf. Veel werkgevers zijn meer geneigd om je een baan aan te bieden, simpelweg omdat je erin geslaagd bent om een ​​diploma te behalen!

In plaats van je te concentreren op hoe je diploma je misschien tijd en geld heeft gekost, concentreer je je op de manieren waarop je diploma kan worden toegepast om je leven vooruit te helpen naar een IT-carrière. Een IT-medewerker met een literatuur diploma zal bijvoorbeeld eerder geneigd zijn om een ​​creatieve benadering van het oplossen van problemen aan te gaan en superieure schrijf- en communicatieve vaardigheden te hebben. Een filosofie afgestudeerde heeft een dieper begrip van logica en een unieke manier om uitdagingen te benaderen. Door jouw diploma als een troef te gebruiken, onderscheid je je van andere sollicitanten die alleen computer- of technische ervaring hebben!

Previous «
Next »