PC-gaming leuker dan console-gaming?

  • Paul
  • 4 Years ago
  • Comments Off
pc gaming

Het is een discussie die al jarenlang loopt op internet: is gamen leuker op de pc of console? Het is moeilijk om een duidelijke winnaar aan te wijzen. Spelcomputers en pc’s liggen namelijk erg dicht bij elkaar en voor beide manieren van gamen zijn voor- en nadelen aan te wijzen. Dit zijn een aantal redenen waarom veel mensen pc-gaming leuker vinden dan console-gaming.

Zelf bouwen voor een mooie prijs

Jarenlang werd als argument aangedragen dat een gaming-pc stukken duurder is dan een console. De prijzen van onderdelen zijn de laatste jaren echter flink gedaald, waardoor dit niet langer een echt argument is. Nog altijd is gamen op de pc wat duurder, maar er zijn een aantal zaken die ervoor zorgen dat de prijs-kwaliteitverhouding beter is dan die van consoles. Zo zijn de videokaarten die je gebruikt in een pc een stuk krachtiger dan die in consoles. Toch is het niet helemaal mogelijk om de videokaarten één op één te vergelijken met de videochips in consoles. De hardware wordt namelijk op een andere manier aangesproken, maar zelfs bij een globale vergelijking wint de game-pc. Als je al een monitor, toetsenbord en muis in huis hebt, kun je al helemaal flink besparen in de kosten. Het valt wel aan te raden om te kijken naar je inboedelverzekering op het moment dat je een grote aankoop doet, want je wilt er natuurlijk wel zeker van zijn dat jouw apparaat verzekerd is.

Upgraden van je game-pc

Wil je een upgrade van je PlayStation? Dan moet je een nieuwe console kopen. Een pc is een stuk makkelijker te upgraden, waardoor je voor een klein bedrag de nieuwste games kunt spelen. Over het algemeen kan je zo’n zes tot acht jaar doen met de originele videokaart en processor. Harde schijven, koelers, voeding, je kast en RAM gaan jarenlang mee en zijn op een later moment voor weinig te upgraden.

Backwards compatibiliteit

Het spelen van de nieuwste games brengt ons direct bij een ander belangrijk punt. Koop je een game voor je pc? Dan kun je deze blijven spelen. Bij game-consoles is dit anders. Zo kun je bijvoorbeeld geen PlayStation 2 spellen meer spelen op de nieuwe PlayStation-uitvoeringen. Onlangs onthulde gamebedrijf Valve tijdens het Steam Spellenfestival een aantal nieuwe grote games. Ook heeft Steam een hoop oude spellen in het assortiment, zoals een groot aantal populaire Sierra-games uit de ’90s.

Spellen voor de pc zijn daarnaast vaak een stuk goedkoper dan voor consoles. De gemiddelde prijs voor games voor onder andere de PS5 stijgt alleen maar, terwijl deze voor pc-games juist daalt. Ook kunnen spellen in de sale komen, zoals de Steam-sales, waarbij je games met een korting tot maar liefst 90 procent korting kunt scoren. Ook in de winkels en op andere platformen kun je uitstekende aanbiedingen tegen het lijf lopen. Het is dus erg eenvoudig een gigantische bibliotheek op te bouwen voor weinig geld.

Previous «
Next »