Hoe zou AI kunnen werken in Windows 12?

  • Paul
  • 12 Months ago
  • Comments Off
Hoe zou AI kunnen werken in Windows 12

Microsoft zet flink in op AI en belooft dat het de manier waarop Windows werkt radicaal zal veranderen. Maar is dat meer hype en hoop dan realiteit?

Microsoft is all-in gegaan op kunstmatige intelligentie (AI) en heeft $ 10 miljard gestort in de OpenAI-startup en dat is nog maar het begin. Verwacht dat er nog vele miljarden zullen volgen. Er is een goede reden voor die investering. AI zal vele miljarden aan inkomsten opleveren voor het bedrijf, met name de cloud activiteiten. Microsoft heeft al een openbare preview uitgebracht van zijn cloud gebaseerde Azure OpenAI-service waarmee bedrijven AI kunnen gebruiken zonder infrastructuur te hoeven bouwen. Microsoft onthulde plannen om AI aan Bing toe te voegen in een poging om het marktaandeel van Google te veroveren. En het zal waarschijnlijk worden ingebouwd in Office om de productiviteit van gebruikers te verbeteren.

Maar houd er rekening mee dat we ons nu op het hoogtepunt van de AI-hype bevinden, dat punt in de levenscyclus van een nieuwe technologie waarop er torenhoge verwachtingen zijn, maar weinig duidelijke voordelen en nog minder inkomsten. Het is de tijd dat technologiebedrijven van alles beloven zonder het te hoeven onderbouwen met nuchterheid.

Work-in-progress Windows 12

En dus is Microsoft niet tevreden met alleen maar voorspellingen te doen over hoe AI de cloud, zoeken op internet of productiviteitstools zal transformeren. Het schept ook op over hoe AI Windows zal veranderen, met name het work-in-progress Windows 12. Microsoft zei hierover: Artificial Intelligence gaat letterlijk opnieuw uitvinden hoe je alles op Windows doet.

Zoals grote generatieve modellen, denk aan taalmodellen, codegen modellen, beeld modellen; deze modellen zijn zo krachtig, zo nuttig, persoonlijk…, het heeft een besturingssysteem nodig dat de grens tussen cloud en edge vervaagt, en dat is wat ze nu aan het doen zijn.

Wat zou al deze AI-magie kunnen doen op Windows 12? Van alles! Zoom vergaderingen zouden beter zijn omdat AI betere zoom-achtergronden zal bieden en het lijkt alsof je ogen rechtstreeks in de camera kijken, zelfs als ze opzij dwalen. Het is waarschijnlijk dat Microsoft dingen aan het doen is die indrukwekkender zijn. Maar die dingen halen het misschien niet in Windows. Om te begrijpen waarom, laten we eerst kijken hoe AI zou kunnen werken in Windows 12.

Windows 12 en ai

Windows AI-chips

Microsoft heeft niet precies beschreven hoe AI in Windows 12 zal worden geïntegreerd, maar we krijgen hints. Chipmakers maken en brengen momenteel pc-chips uit met speciale hardware voor AI. AMD heeft de eerste uitgebracht, de Ryzen 7040-serie. In feite heeft Panay zijn AI-beloften op CES waargemaakt tijdens een AMD-persconferentie waarin de chips werden aangekondigd.

Delen van Windows maken al gebruik van AI, waar het bij alles betrokken is, van systeembeheer tot zoeken, spraakherkenning, grammatica correctie en zelfs ruisonderdrukking en camera beeldverwerking. Sommige kunnen worden gedaan op de grafische chip van een pc of de hoofd-CPU. Met ingebouwde AI-specifieke hardware kan de verwerking echter rechtstreeks op de pc worden uitgevoerd. Theoretisch zou dat tot voordelen moeten leiden, hoewel het niet duidelijk is wat die voordelen precies zijn. Analisten wijzen op zaken als beter zoeken en verbeterde beeldverwerking. 

Wat kunnen we verwachten van AI in Windows?

De nieuwe chips met AI-processors erin, zoals die van AMD, zullen de weg vrijmaken voor een AI-aangedreven Windows 12. Dat klinkt in theorie prima. Maar in de praktijk is het buitengewoon problematisch omdat Windows moet werken aan een verbazingwekkend grote verscheidenheid aan chips en hardware.

Dat is een van de grootste sterke punten van Windows en een van de grootste zwakheden. Het stelt fabrikanten in staat om ultra-goedkope, barebone laptops en desktops, top-of-the-line power laptops en desktops, en mid-range laptops en desktops te bouwen, zodat consumenten het breedste scala aan keuzes krijgen tegen verschillende prijzen.

Maar het is een zwak punt, want als je Windows op zoveel verschillende soorten computers laat werken, waaronder veel soorten AI-processors en veel pc’s zonder AI-processors, zal de manier waarop AI in Windows kan worden geïntegreerd en de voordelen die gebruikers daadwerkelijk kunnen zien, enorm worden beperkt… en dus erg verschillen onderling!

Hoe zou AI werken in Windows 12

Om Windows 12 op al die verschillende hardware te laten draaien, kan Microsoft een van de volgende twee benaderingen kiezen. Een daarvan is om Windows 12 te ontwerpen voor de kleinste gemene deler, wat zou betekenen voor computers die geen krachtige AI-processors aan boord hebben. Dat zou op zijn beurt betekenen dat Microsoft AI niet opnieuw kan uitvinden.

De andere benadering is om verschillende versies van Windows 12 te ontwerpen voor verschillende soorten hardware. Degenen met krachtige AI-processors zouden de door AI aangedreven versie krijgen, degenen zonder AI-processors of met een laag vermogen zouden een versie met minder functies krijgen.

Microsoft heeft deze tweede benadering al eens eerder geprobeerd, met Windows Vista, en het was een regelrechte ramp, die leidde tot boze, verwarde consumenten, rechtszaken tegen het bedrijf en een topman van Microsoft die toegaf: “We hebben dit echt verpest.”

Destijds bracht Microsoft twee versies van Vista uit, een die het volledige besturingssysteem draaide op volledig aangedreven pc’s, en een andere, voor minder krachtige pc’s die Microsoft ‘Windows Vista Capable pc’s’ noemde, die veel van de beste mogelijkheden van het besturingssysteem misten.

We durven te wedden dat Microsoft van die ramp heeft geleerd en niet meerdere versies van Windows voor verschillende soorten pc’s zal ontwerpen.

Previous «
Next »