• Homepage
  • >
  • Internet
  • >
  • Is een verbinding over een vaste lijn altijd sneller dan een wifi verbinding?

Is een verbinding over een vaste lijn altijd sneller dan een wifi verbinding?

  • Paul
  • 2 Years ago
  • Comments Off
internet

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat WIFI handiger is dan bekabelde ethernet door middel van een UTP kabel, maar ethernet biedt nog steeds aanzienlijke voordelen. Hieronder kijken we naar de voordelen van bekabelde tegenover draadloze internet verbindingen.

Je zult waarschijnlijk niet snel een netwerkkabel op jouw smartphone aansluiten, maar het is meestal wel de moeite om dergelijke ethernet-kabels naar de apparaten te leiden die er toe doen. Denk hierbij aan gaming- en media-pc’s, back-up apparaten en laptops. Om je te helpen bij het maken van de juiste beslissing, gaan we kijken naar de drie belangrijkste voordelen van het gebruik van ethernet via een Wi-Fi-router: hogere snelheden, lagere vertragingen en betrouwbare verbindingen.

Hoeveel sneller is Ethernet?

Ethernet is sneller dan wifi, daar kun je niet omheen. Maar wat zijn de verschillen? Wi-Fi is de afgelopen jaren sneller geworden, dankzij nieuwe standaarden zoals 802.11ac en 802.11n, die maximale snelheden bieden van respectievelijk 866,7 Mb/s en 150 Mb/s. Hoewel dit een maximale snelheid is voor al jouw draadloze apparaten, is wifi goed genoeg geworden om de meeste van onze dagelijkse taken uit te voeren.

Echter kan een bekabelde ethernet-verbinding in theorie tot 10 Gb/s bieden, als je een Cat6-kabel hebt. De exacte maximale snelheid van jouw ethernet-kabel hangt af van het type kabel dat je gebruikt. Zelfs de veelgebruikte Cat5e-kabel ondersteunt echter tot 1 Gb/s. En, in tegenstelling tot wifi, is die snelheid consistent.

Ethernet heeft ook invloed op de snelheid tussen apparaten op het netwerk. Als je bijvoorbeeld bestanden zo snel mogelijk tussen twee computers in huis wilt overbrengen, is ethernet sneller dan Wi-Fi. De internetverbinding is hier niet bij betrokken, dus het hangt allemaal af van de maximale snelheden die jouw lokale netwerk hardware kan bieden.

Hier volgen een paar voorbeelden van wanneer deze lokale snelheid belangrijk kan zijn:

– Als je meerdere apparaten hebt die een back-up maken naar een NAS, back-upserver of gedeelde harde schijf, zullen back-ups sneller gaan via een Ethernet-verbinding.

– Als je apparaten hebt die streamen vanaf een mediaserver in je netwerk geeft een Ethernet-verbinding je een aanzienlijke boost in streamingkwaliteit.

Als je nieuwsgierig bent naar het verschil in snelheid van lokale bestandsoverdracht, probeer dan een groot bestand over te zetten tussen twee computers terwijl ze beide zijn verbonden met Ethernet en terwijl ze allebei zijn verbonden met wifi. Daar zou je een snelheidsverschil moeten zien.

Verbindingssnelheid en kwaliteit gaan niet alleen over ruwe bandbreedte. Latency is ook een grote factor. Dit is de vertraging die aangeeft hoe lang het duurt voordat data van een apparaat naar zijn bestemming komt. 

Als je de latency zo veel mogelijk wil verminderen, bijvoorbeeld als je online games speelt en reactietijd nodig hebt om zo snel mogelijk te zijn, ben je waarschijnlijk beter af met een bekabelde ethernet-verbinding.  Aan de andere kant, als je alleen video’s streamt, naar muziek luistert of op internet surft, maakt latency u niet veel uit.

Je kunt de latency testen door de zogenaamde ‘ping-opdracht’ op jouw terminal of opdrachtprompt uit te voeren. Ping het IP-adres van de router, zowel wanneer verbonden via Wi-Fi als wanneer verbonden via ethernet. Vergelijk de resultaten om te zien hoeveel latency de wifi toevoegt.

Previous «
Next »