• Homepage
  • >
  • Blog
  • >
  • Thuiswerken: voor de één een vloek en voor de ander een zegen

Thuiswerken: voor de één een vloek en voor de ander een zegen

  • Paul
  • 4 Years ago
  • Comments Off
thuiswerken

Nu er een lockdown is afgekondigd in Nederland zullen er weer veel meer mensen thuis gaan werken dan de afgelopen tijd. Waar in het begin van de Corona crisis de meesten van ons thuis zaten te werken, is dat gedurende de zomer wel weer afgezwakt. Misschien is dat ook wel de reden geweest dat we nu in een lockdown zitten. Hoe dan ook, we gaan weer thuis werken en dat willen we natuurlijk zo goed mogelijk doen. Uiteraard moet je zorgen voor een goed bureau, een fijne stoel en met een beetje geluk goedkope cartridges, want we printen wat af. 

Geen reistijd

Het grootste voordeel van thuiswerken is voor veel mensen de tijdswinst, door het wegvallen van de reistijd van en naar werk. Op nummer twee en drie staan verrassend genoeg het beter kunnen concentreren en het niet afgeleid worden door collega’s, wat uiteindelijk ook neerkomt op een betere concentratie. Het is daarom erg vreemd om in een ander onderzoek te zien dat de verleidingen van het thuiswerken soms te groot zijn en dat de concentratie juist een probleem is. De conclusie die je hieruit kunt trekken, is dat we dan misschien wel minder geconcentreerd zijn als we vanuit huis werken en eerder zijn afgeleid, maar dat dit niet als vervelend wordt ervaren. Er zijn zelfs studies die zeggen dat deze geregelde afleiding goed voor de productiviteit is. In dit artikel lees je enkele tips hoe je makkelijker en effectiever kunt thuiswerken

Concentratie bij thuiswerk

Minder dan een op de vijf thuiswerkers zegt zich thuis goed te kunnen concentreren, terwijl de overgrote meerderheid daar dus problemen mee heeft. Vooral als bijvoorbeeld de kinderen thuis zijn is het erg moeilijk om de focus op het werk te houden en worden we snel afgeleid, maar er worden tal van factoren genoemd die het concentreren thuis moeilijk kunnen maken. Vergelijk het met het feit dat je vroeger in de proefwerk week plotseling 101 taken kon verzinnen die belangrijker waren dan het leren voor die proefwerken.

Vertekend beeld over onszelf en anderen

Wat veel mensen als grootste voordeel zien van thuiswerken: ‘tussendoor andere dingen kunnen doen’ wordt door degene die niet graag thuis werken juist als het grootste nadeel gezien. Uiteraard heb je bij thuiswerken een groter risico om afgeleid te worden. De grootste afleiders blijken het huishouden en de boodschappen te zijn. Andere zaken die ons van ons thuiswerk houden zijn bijvoorbeeld kinderen, huisdieren en televisie.

Een van de opvallendste zaken is toch wel dat we over het algemeen deze afleiders voor onszelf als gunstig zien, omdat we er productiever van worden als we wel aan het werk zijn, maar dit bij collega’s anders zien. Als we die moeten beoordelen op hun thuiswerk, denken de meesten van ons dat hun collega’s niet bestand zijn tegen zulke afleidingen.

Thuiswerk is productiever

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vanuit huis werken veel productiever zijn. Over collega’s denken we dat dan weer een stuk minder, slechts 54% denkt dat zijn of haar collega ook productiever is vanuit huis. Terwijl 82% van de ondervraagden zegt evenveel, of minder, pauzes te nemen dan wanneer ze niet vanuit huis werken. De hoge mate van productiviteit van thuiswerken, kan komen doordat we vanuit huis andere taken op ons nemen en daarbij vaak niet afhankelijk zijn van collega’s. Het is namelijk niet zo handig om vanuit huis een werkoverleg te houden, of veel taken te moeten afstemmen op collega’s. Vaak zijn dit ook de taken waarbij veel tijd ‘verloren’ gaat omdat gesprekken een andere wending kunnen nemen en niet meer over het werk gaan.

Previous «
Next »