Verpakkingstips voor producten uit je webshop

  • Paul
  • 9 Months ago
  • Comments Off
verpakking webshop

Heb je een webshop waarin je producten aanbiedt aan klanten? Of het nu om elektronische apparatuur of onderdelen of iets totaal anders gaat, het is belangrijk dat producten tijdens het vervoer naar de klanten goed verpakt zijn. Een goede verpakking geeft immers niet alleen een goede indruk van je onderneming, maar verkleint ook de kans op schade tijdens het transport. Benieuwd naar praktische tips voor verpakkingen? Hieronder vind je er drie!

Kijk kritisch naar alle verpakkingslagen

Producten zijn vaak voorzien van meerdere verpakkingslagen, met allemaal een bepaald doel. Verkoop je grote producten, of producten in grote hoeveelheden? Dan zul je vaak gebruikmaken van een tertaire verpakkingslaag zoals een pallet van hout. Om producten hierop goed te beschermen kunnen krimpfolie en omsnoeringsband goed van pas komen. De secundaire verpakkingslaag bestaat vaak uit een verzamelverpakking. Dit helpt om artikelen te bundelen maar kan ook marketingtechnisch worden ingezet. Tot slot is er de primaire verpakkingslaag. Deze heeft voornamelijk een beschermende functie. Denk aan de verkoopverpakking van elektronische onderdelen die je verkoopt, of visitekaartdoosjes (die trouwens ook weer heel handig zijn om kleine elektronische onderdelen in te verpakken).

Zorg voor optimale bescherming

Elektronische apparatuur en onderdelen zijn vaak kwetsbaar en kostbaar. Om te voorkomen dat er iets tijdens het transport beschadigd raakt, is het zaak alles goed in te pakken. Denk aan stevige kartonnen dozen, en eventueel scherpe hoekjes nog extra voorzien van beschermhoeken. Seal apparaten of onderdelen die niet tegen stof kunnen, luchtdicht in. 

Verder moet schade door vallen of stoten zoveel mogelijk voorkomen worden. Stop daarom dozen goed vol met opvulmateriaal, om te voorkomen dat producten kunnen gaan bewegen. Vaak denken mensen als eerst aan piepschuim, maar je kunt mogelijk ook kiezen voor gerecycled karton of materiaal van biologisch afbreekbare materialen.

Denk aan duurzaamheid

Dat laatste heeft ook weer te maken met het verpakkingsdilemma waarmee veel bedrijven kampen. Enerzijds wil je immers producten optimaal verpakken om schade te voorkomen en producten mooi te presenteren. Anderzijds is het ook een streven om veel minder grondstoffen te gaan gebruiken. Vanuit het oogpunt van duurzaam ondernemen kun je in ieder geval uitzoeken welke verpakkingsmaterialen de minste invloed hebben op mens en milieu. 

Daarbij is het ook verstandig zoveel mogelijk te kiezen voor gerecyclede materialen, en materialen die ook weer eenvoudig hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Probeer tot slot ook dubbele verpakkingen of veel te grote verpakkingen te voorkomen. Dit is niet alleen verspilling, maar ook nog eens een doorn in het oog van veel ontvangers van pakketten.

Verpakkingen worden door veel mensen gezien als bijzaak. Vergeet echter niet dat ze vaak gewoonweg noodzakelijk zijn om producten te beschermen of dienen als informatiedrager. Gelukkig kun je tegenwoordig met de ruime keuze aan materialen wel veel duurzamer verpakken!

Previous «
Next »