3 handige tips om zelf je computer sneller te maken

  • Paul
  • 5 Years ago
  • Comments Off
computer sneller maken

Wanneer je een pc of laptop diverse jaren in gebruik hebt, zul je ongetwijfeld te maken gaan krijgen dat hij traag wordt. In de loop der jaren sla je steeds meer bestanden op je harde schijf en af en toe een nieuw programma. Toen je je pc kocht had je pc waarschijnlijk de laatste specificaties, maar de techniek gaat razendsnel. Nieuwe programma’s die je installeert vragen meer vermogen van pc en maken hem langzaam. Je moet dus je computer sneller maken. Hierbij 3 tips om zelf je computer sneller te maken. 

1. Intern geheugen

Veel mensen hebben nog wel een slot in hun pc over om extra intern geheugen plaatsen. Er wordt dan vaak ook onterecht gedacht dat met het simpel plaatsen van extra intern geheugen de computer gemakkelijk sneller te maken is. Dit gaat niet altijd op. Het is juist belangrijk om uit te vinden of je pc daadwerkelijk behoefte heeft aan extra geheugen of dat je beter je huidige geheugen kunt vervangen door geheugen dat veel sneller is. Er zijn talloze programmaatjes te downloaden die je systeem kunnen scannen en analyseren. Zo kun je ook je intern geheugen beoordelen. Ligt je geheugengebruik boven de 75% dan kan het zijn dat je binnenkort de grens gaat aantikken en is extra geheugen plaatsen zinvol. Ligt het percentage onder de 75%, dan heeft extra geheugen plaatsen geen zin. Beter is het dan om je geheugen te vervangen door geheugen dat aan de nieuwste eisen voldoet en veel sneller is. 

2. Grafische kaart

Ben je een fanatieke gamer en is je computer langzaam? Dit is voor gamers dramatisch. Als games niet snel en soepel gaan ligt dit vaak aan de grafische kaart. Meestal wordt een pc standaard uitgerust met een goedkopere grafische kaart die fanatiek gamegebruik niet aankunnen. Er zijn speciale snelle grafische kaarten op de markt, speciaal voor games, maar die zijn zeer prijzig. Bepaal daarom eerst wat voor soort gamer je bent. Ben je echt een zeer actieve speler, dan is het de moeite waard om je grafische kaart om te wisselen voor een dure, maar zeer snelle grafische kaart. 

3. Harde schijf

Doordat je jarenlang je harde schijf vol zet met bestanden raakt deze vol en maakt je computer langzaam. Je computer sneller maken kan dan door een SSD te plaatsen. Op een SSD schijf bevinden zich geen draaiende onderdelen, zoals met de traditionele harde schijf wel het geval is en ervoor zorgt dat je computer langzaam wordt. Het enige nadeel is dat een SSD schijf gevoeliger is. Hij kan eerder stuk gaan door veelvuldig bestanden op te slaan. Aan te raden is daarom om je SSD schijf enkel te gebruiken voor het opslaan van je besturingssysteem en programma’s. Het is helemaal mooi als je ruimte hebt voor twee harde schijven. Dan hoef je je oude schijf niet te vervangen en gebruik je die voor het opslaan van bestanden.

Previous «
Next »