Apple versus Windows

 • Paul
 • 2 Years ago
 • Comments Off
verschil-tussen-Apple-en-Windows

De meeste mensen gebruiken Windows. Dit komt mede door het zakelijke gebruik, de meerderheid van de bedrijven maakt namelijk gebruik van Windows-systemen. Windows is een besturingssysteem waar je als zakelijke gebruiker, niet snel omheen kunt. Softwareontwikkelaars richten hun pijlen in eerste instantie, altijd op het besturingssysteem van Microsoft. Zo bereiken ze logischerwijs de meeste gebruikers en verdien ze ook meer geld. De overhand van Windows geeft niet aan dat Windows beter is dan Apple zijn MacOS. Natuurlijk zijn er wel een aantal verschillen, dit artikel is dan ook volledig gericht op Apple versus Windows.

Wat is het verschil tussen Apple en Windows?

Het verschil tussen Apple en Windows hoeft qua prestaties niet groot te zijn, ik leg in dit geval de nadruk op het woordje hoeft. Een groot verschil is namelijk de prijs, voor een nieuwe laptop van Apple betaal je minimaal €1000. Terwijl je een laptop met Windows al voor zo’n €350 kunt kopen. Uiteraard zijn de prestaties van een €350 kostende laptop niet vergelijkbaar met de prestaties van een MacBook. Door een duurdere Windows laptop aan te schaffen kom je zeker op het niveau van een MacBook.

Een ander groot verschil tussen Apple en Windows is de keuzevrijheid. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om zelf een Apple-systeem te bouwen, je kunt hooguit bij de aanschaf bepalen hoeveel geheugen en opslag je in het systeem wilt laten plaatsen. Dit is ook de reden waarom de meeste gamers gebruik maken van Windows. Je kunt namelijk vrij gemakkelijk een computer bouwen en daar Windows op installeren. Onder de keuzevrijheid valt ook de support. Wanneer een Windows-systeem stuk is, kun je heel gemakkelijk iemand vinden die het kan repareren. Dit geldt ook voor het upgraden van de hardware. Wanneer een Apple-systeem stuk is, kun je alleen bij het support team van Apple terecht of een externe specialist.

Verschil tussen Apple en Windows uitgelicht:

 • Een Apple-systeem kost minimaal €1000, een laptop met Windows is verkrijgbaar in lagere prijsklassen.
 • Windows laptops die vergelijkbaar zijn met de prestaties van een MacBook, zijn vaak iets goedkoper.
 • De support voor Windows is groot in vergelijking met Apple.
 • Je kunt zelf geen Apple-systeem bouwen, je kunt wel zelf een Windows-systeem bouwen.

Is Apple beter dan Windows?

Is Apple beter dan Windows? De echte Apple fans zullen uiteraard “ja” zeggen. Persoonlijk zeg ik dat het antwoord genuanceerd is. Het zijn beide geweldige besturingssystemen, het verschil zit hem in de gebruikerservaring. Sommige gebruikers vinden het prettiger om met MacOS te werken, terwijl andere gebruikers beter overweg kunnen met Windows.

Daarnaast speelt ook de hardware een rol. Wanneer je voor Apple kiest, haal je gegarandeerd een degelijk systeem in huis. Dit ligt bij Windows net iets anders, dit omdat een Windows-systeem in lagere prijsklassen verkrijgbaar is. De hardware van een Windows-systeem kan degelijk en krachtig zijn, maar dit is niet altijd het geval. Dit ligt ook aan de verschillende fabrikanten. Windows kan overweg met de hardware van verschillende fabrikanten, de kwaliteit van deze hardware kan verschillend zijn. Dit terwijl Apple dezelfde fabrikant gebruikt voor al zijn systemen. Apple creëert dus meer zekerheid voor zijn eindgebruikers.

Wanneer je dus wilt weten of Apple beter dan Windows is, kun je het beste beide systemen uitproberen. Vergelijk Windows en MacOS altijd op gelijkwaardige systemen.

Windows op Mac?

Ja het is mogelijk om Windows op Mac te installeren. Er zijn Apple gebruikers die kiezen voor een dual-boot. Je kunt dan bij het opstarten kiezen tussen MacOS of Windows. Zo kun je gebruik maken van de voordelen van beide besturingssystemen. De meeste gebruikers die Windows op Mac installeren doen dit vanwege externe software. Er zijn namelijk veel softwarepakketten die niet op MacOS draaien.

Waarom zou ik een MacBook kopen?

De meeste mensen kopen een MacBook vanwege de grafische prestaties. Nu spreken we niet over de prestaties voor gamen, maar over foto- en videobewerking. Grafisch vormgevers maken eigenlijk altijd gebruik van een MacBook of iMac. Foto- en videobewerkingssoftware van bijvoorbeeld Adobe, draait stukken beter op een Apple-systeem. Gebruik je jouw laptop wel eens wanneer je onderweg bent? De batterij van een MacBook gaat zeer lang mee, dit is al een reden om voor een MacBook te kiezen. Daarnaast kan het ook mogelijk zijn dat een MacBook voor een prettigere gebruikerservaring zorgt, dit dien je natuurlijk eerst uit te testen. Uiteraard kan ook het uiterlijk van de laptop een rol spelen, de systemen van Apple beschikken over een zeer mooi design.

Voordelen Apple MacBook en iMac:

 • Zeer geschikt voor foto- en videobewerking.
 • De batterij werkt zeer lang.
 • MacOS kan prettiger zijn voor sommige gebruikers.
 • Apple-systemen hebben een mooi design.
 • Een Apple-systeem is minder vatbaar voor virussen.
 • De restwaarde van een Apple-systeem is erg hoog.

Nadelen iMac en MacBook:

 • Apple-systemen zijn erg prijzig, ze zijn verkrijgbaar vanaf minimaal €1000.
 • Er is minder support voor iMac en MacBook.

“Voordelen Apple MacBook en iMac” en “nadelen iMac en MacBook”, hoef je niet direct te vergelijken met een Windows-systeem. Een iMac is het systeem dat je kunt vergelijken met een desktop pc. Wanneer je dus veel reist, kun je het beste voor een MacBook kiezen.

Is een Mac een pc?

Is een Mac een pc? Ja, pc staat namelijk voor personal computer. Een Mac is net zoals een Windows systeem een personal computer. Een computer die geschikt is voor persoonlijk gebruik. Door bijvoorbeeld jou en jouw familie.

Overstappen van Windows naar Apple

Wil je misschien overstappen van Windows naar Apple? Test dan eerst het Apple-systeem uit, zo kun je merken of MacOS bij jou past. Je kunt bijvoorbeeld aan vrienden of familie vragen of je hun Apple-systeem eens mag proberen. Je kunt daarnaast ook YouTube filmpjes gaan kijken om een beeld te krijgen van de mogelijkheden, die MacOS te bieden heeft. Overstappen van Windows naar Apple kan voor sommige mensen een grote stap zijn, het is dus aan te raden om eerst research te doen. Ken je een ICT’er? Vraag dan of hij/zij een dual-boot voor je wilt maken, zo kun je altijd nog gebruik maken van Windows op jouw Apple-systeem. Al is dit voor veel fans vloeken in de kerk.

Apple veiliger dan Windows?

Is een Apple veiliger dan Windows? Ja een Apple is veiliger dan Windows. Dit komt mede door het aantal gebruikers. Kwaadwillende schrijven vaker een virus voor Windows, omdat er wereldwijd meer Windows-pc’s zijn. Het virus kan zich dus wijder verspreiden en zo meer gegevens stelen. Daarnaast is Apple veiliger dan Windows dankzij het beveiligingssysteem, een Apple ID is lastiger te omzeilen dan een Windows-account.

MacBook of Windows voor studie?

Een MacBook of Windows laptop voor jouw studie? Dit hangt af van de studie die je doet. Wanneer je een grafisch vormgever wilt worden, is het aan te raden om voor een MacBook te gaan. De Apple-systemen zijn zoals je al eerder kon lezen, erg geschikt voor foto- en videobewerking. Indien je een informatica opleiding doet, zou je kunnen kiezen voor beide systemen. Je zou bijvoorbeeld een dual-boot op een MacBook kunnen installeren. Zo kun je van Windows en MacOS gebruik maken. Doe je bijvoorbeeld de studie bedrijfskunde? Kies dan voor een laptop met Windows, zo weet je zeker dat je van alle benodigde software gebruik kunt maken.

Het is verstandig om te informeren naar de software, die je dient te gebruiken tijdens jouw studie. Zo kun je bepalen welk systeem je het beste kunt aanschaffen.

Welke laptop is vergelijkbaar met een MacBook?

Indien je gebruik wilt maken van Windows op een laptop vergelijkbaar met MacBook, dien je een Windows laptop uit de hogere prijsklasse te kopen. Ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet. Ik heb rekening gehouden met het design en de prestaties.

Laptop vergelijkbaar met MacBook:

 • Dell XPS 13;
 • Microsoft Surface Pro;
 • HP Spectre;
 • Acer Swift;
 • Lenovo Yoga Slim;
 • Asus ZenBook 3;

Voordelen Apple MacBook in vergelijking met deze laptops:

 • Het besturingssysteem van Apple wordt voor veel mensen als prettiger ervaren.
 • De restwaarde van een Apple MacBook is hoger.
 • De batterij is over het algemeen krachtiger.
 • Betere grafische prestaties.
Previous «
Next »