• Homepage
  • >
  • ICT
  • >
  • Bluetooth, wat is het precies en hoe werkt het?

Bluetooth, wat is het precies en hoe werkt het?

  • Paul
  • 4 Years ago
  • Comments Off
wat is bluetooth

In huis kennen we de draadloze telefoon en de draadloze internetverbinding via wifi. De afstanden waarover data verzonden kan worden is hierbij een stuk kleiner. Bij bluetooth is de afstand waarover data verzonden kan worden maximaal 10 meter. Dit heeft alles te maken met de kracht waarmee het signaal verzonden wordt. Die was bij het verzenden van radio en televisie vanzelfsprekend groot, is bij de draadloze telefoon en wifi al een stuk minder en bij bluetooth zelfs uiterst gering. Het grote voordeel is dat Bluetooth maar weinig stroom nodig heeft. We bespraken al de beste grafische kaarten van 2020, nu leggen we je uit hoe bluetooth werkt.

Draadloze verbinding bij bluetooth

Laptops en smartphones zijn zijn tegenwoordig altijd met bluetooth uitgerust. Dit wordt gebruikt om draadloos verbinding te kunnen maken met apparaten die met een laptop of smartphone gebruikt kunnen worden. Maar wat is bluetooth nu eigenlijk precies? Hoe moet je Bluetooth instellen en hoe gaat het verbinden met Bluetooth in zijn werk? 

bluetooth

Bluetooth maakt gebruik van radiogolven

Bluetooth is een techniek waarbij via radiogolven twee of meerdere apparaten draadloos met elkaar verbonden worden. Om zo data of andere informatie te kunnen verzenden van het ene apparaat naar het andere. Het gebruik van radiogolven is niet nieuw, want die werden vroeger al gebruikt om radio te luisteren en televisie te kunnen kijken. Dergelijke radiogolven konden vele kilometers overbruggen.

Spread-spectrum frequency hopping

Bij draadloze telefoon, wifi en ook Bluetooth wordt gebruik gemaakt van een vrij te gebruiken radiofrequentie. Voor Bluetooth is dat 2,45GHz. Op die 2.45GHz band maakt Bluetooth gebruik van maar liefst 79 kanalen en wordt gebruik gemaakt van zogenaamde spread-spectrum frequency hopping. Dit betekent zoveel als dat ieder Bluetooth-apparaat dat met een ander Bluetooth-apparaat wil communiceren in staat is om zelf een vrij kanaal te kiezen waarover de communicatie ongestoord kan verlopen. Vervolgens passen de apparaten de frequentie waarop de signalen verzonden worden constant aan. Dit om storing in de communicatie te verkleinen en de veiligheid van de verbinding te vergroten.

bluetooth informatie

Veel apparaten maken gebruik van bluetooth

Bluetooth vinden we, zoals gezegd, in laptops en smartphones. Maar ook in printers, digitale camera’s, hoofdtelefoons en speakersetjes. En dat is slechts een greep uit apparaten die tegenwoordig kunnen beschikken over Bluetooth. De grote uitzondering op de regel is echter nog heel vaak de desktop pc. Als je ook Bluetooth op je desktop pc wilt dan zul je vaak een aparte Bluetooth adapter voor je pc aan moeten schaffen.

Problemen oplossen bij bluetooth

Normaal gesproken verloopt het verbinden via Bluetooth van apparaten betrekkelijk eenvoudig. Maar zoals zo vaak het geval is met dingen die eenvoudig zijn: als er problemen komen dan is het soms lastig om ze op te lossen. Simpelweg omdat er handmatig niets te doen valt om de verbinding tussen twee Bluetooth apparaten alsnog tot stand te brengen. Voor de verbinding zijn we namelijk volledig afhankelijk van de apparaten.

alles wat je moet weten over bluetooth

Detecteerbaar

Zodra Bluetooth aan staat op een apparaat dan is dat apparaat detecteerbaar voor elk ander apparaat dat Bluetooth ondersteunt en waarop Bluetooth ingeschakeld staat. Bij het maken van een Bluetooth verbinding is altijd één apparaat de zender en het andere apparaat de ontvanger. Normaal gesproken speelt de laptop de rol van ontvanger. Wanneer we in de categorie Bluetooth en andere apparaten in het onderdeel Apparaten van Instellingen in Windows staan, dan kunnen we Windows laten zoeken naar actieve Bluetooth apparaten in de omgeving van de laptop door te klikken op de knop Bluetooth –of ander apparaat toevoegen.

Een verbinding tot stand brengen

De gevonden apparaten worden na enkele ogenblikken in de lijst weergegeven. Klikken op een vermelding zal vervolgens de verbinding tot stand brengen. Zodra het verbinden is voltooid zal Windows melden dat het apparaat klaar is voor gebruik. Vervolgens zal het apparaat getoond worden in het venster Bluetooth en andere apparaten in zijn eigen categorie.

Bluetooth speaker

Steeds vaker hebben we onze muziekverzameling op onze smartphone staan in plaats van een cd- of vinyl kast. Met Bluetooth is het mogelijk om de muziek af te spelen via een Bluetooth speaker. Wanneer we een Bluetooth speaker willen verbinden met onze smartphone, dan zal de Bluetooth speaker beginnen met het uitzenden van een signaal zodra de speaker wordt aangezet. Na enkele ogenblikken zal de smartphone in de instellingen van Bluetooth weergeven dat het het signaal van de koptelefoon ontvangen heeft. Door vervolgens op de vermelding van de Bluetooth speaker op de smartphone te tikken wordt de verbinding tussen smartphone en speaker tot stand gebracht. Vervolgens zal de speaker worden weergegeven in de lijst met apparaten waarmee via Bluetooth verbinding gemaakt kan worden.

hoe werkt bluetooth

Verbeterde versies

Bluetooth bestaat inmiddels al meer dan 15 jaar. En in die tijd zijn er geregeld verbeterde versies van Bluetooth beschikbaar gekomen. En met iedere versie verliep het verbinden van de apparaten makkelijker en nam de snelheid van de verbinding toe. Inmiddels zijn we aanbeland bij versie 5 van Bluetooth. Een reden dat Bluetooth niet werkt zou dan ook kunnen zijn dat je een relatief oud apparaat met een nieuw apparaat probeert te verbinden. Dat zou in theorie geen probleem mogen zijn omdat ook bij Bluetooth de nieuwere versies backwards compatible zijn met de vorige versies van Bluetooth. Maar de praktijk is helaas vaak wat weerbarstiger.

Previous «
Next »