Chrome OS op weg naar tablets

  • Paul
  • 7 Years ago
  • Comments Off

Google is de laatste tijd een bezige bij geweest: zo zijn de Android-apps beschikbaar gemaakt op chromebooks en werden er recent vier nieuwe 2-in-1 modellen onthuld. Daarbij werd er meteen bevestigd dat het tijd was voor de volgende stap: Chrome OS maakt de overstap naar tablets.

Geen verrassing

Google past gebruikersinterface van het besturingssysteem zodanig aan dat het nu ook geschikt wordt voor tablets en andere dragers. Dankzij de nakende ondersteuning van touchscreens, de stylus en Android-apps hoopt het bedrijf dat diverse producenten met een grotere diversiteit aan chromebooks op de markt komen. Dit hele proces valt niet echt een verrassing te noemen: er waren al een tijdje geruchten en signalen die deze richting uit leken te wijzen.

Vergroten en verkleinenchrome os tablet

De grote verandering die de OS moet toelaten ook op tablets gebruikt te worden? Het Android Framework binnen het besturingssysteem krijgt een update naar Android N. Dat betekent in essentie dat de grootte van vensters en apps eindelijk aan te passen valt. Iets dat op de huidige generatie Chromebooks nog niet mogelijk was. Het is de grootste aanpassing maar niet de enige om het besturingssysteem veel beter te laten werken met touchscreens.

Veelzijdigheid en samenwerking

Het einddoel? De ontwikkeling van de Chromebook van enkel en alleen maar een laptop richting een veelzijdig en dynamisch apparaat. Op deze manier kunnen de fabrikanten allerlei nieuwe apparaten ontwikkelen met andere vormfactoren. Naar de toekomst toe betekent het ook dat het huwelijk tussen Android en Chrome OS ook weer wat dichterbij komt. In het komende jaar zullen alle Chromebooks al voorzien worden van PlayStore-ondersteuning, wat betekent dat er Android-apps rechtstreeks op de computer te installeren vallen. Voorlopig zijn er nog geen plannen om beide besturingssystemen volledig samen te voegen maar verregaande samenwerking is alleszins een feit.

De tablets

De vraag die op iedereen zijn lippen lijkt te branden is dan ook wanneer de eerste Chrome OS-tablets het levenslicht zien. Het antwoord daarop is vooralsnog nog niet bekend maar echt lang zal het niet meer op zich laten wachten. De meeste fabrikanten lijken er wel klaar voor. Zo pakte Samsung al uit met Chromebook Pro en Plus wat eigenlijk een laptops zijn waarbij het toetsenbord weggeklapt kan worden. Met al deze ingrepen is het alleszins wel duidelijk: de samenwerking tussen beide besturingssystemen zorgt voor een stevige concurrentie voor de MacBooks en de hybrides van Microsoft.

Previous «
Next »