De strijd tussen Epic Games en Apple

  • Paul
  • 4 Years ago
  • Comments Off
strijd tussen epic games en apple

Eerder bespraken we het nieuwe seizoen van Fortnite, aantal weken geleden echter begon een digitale oorlog, ditmaal tussen Epic Games, het bedrijf achter Fortnite, en Apple. Epic Games daagde de tech gigant uit, omdat het vond dat het teveel geld moest afstaan aan Apple. Dit blijkt een langdurige strijd te worden tussen Epic Games directeur Tim Sweeney tegen de zakelijke praktijken van Apple in de iOS App Store.  Apple schopte Fortnite op 13 augustus uit zijn App Stores, uren nadat Epic Games een nieuwe manier had toegevoegd om te betalen voor items in zijn iPhone- en Android-apps. Dit was in strijd met de regels van Apple omdat het voorbij de betalingsverwerking van Apple gaat, waardoor Epic de standaard 30% van zijn verkopen niet hoefde te delen met de iPhone-maker. 

Ook uit Google Play verwijderd

Ondertussen is  Apple niet de enige die actie heeft ondernomen tegen Epic en Fortnite. Google heeft de game ook van Google Play verwijderd, daarbij verwijzend naar hetzelfde probleem met in-app-aankopen als Apple.  Als je je afvraagt ​​waarom Epic zou proberen te voorkomen dat 30% van zijn omzet aan Apple en Google wordt besteed:  een SensorTower-rapport ontdekte dat Fortnite meer dan $ 1 miljard USD binnenhaalde in de iOS- en Google Play-winkels.  

Rechterlijke uitspraak

Ondertussen heeft een rechter in Noord-Californië, Apple verboden om het account van Epic Games in het Apple Developer Program te beëindigen. Dit wordt gezien als een manier om de ontwikkeling van de vele games die Epic maakt, te beschermen.  Apple had Epic Games gedreigd om de ontwikkelaarsaccounts voor iOS en macOS op 28 augustus te sluiten. Epic publiceerde die verhuizing in een tweet en reageerde met “Nineteen Eighty-Fortnite” Het bleek dat Epic en Fortnite al voorbereid waren op deze reactie, waarbij ze Nineteen Eighty-Fortnite aankondigden, waarin ze de praktijken van Apple bekritiseren. In de clip, een duidelijke verwijzing naar de Super Bowl-commercial van Apple uit 1984, waarin het bedrijf als revolutionair werd gepositioneerd. Hierin viert een door Apple geleide man op een reeks monitoren de “verjaardag van de richtlijnen voor platform unificatie” en gaat hij verder schreeuwen over hoe “zij” (app-ontwikkelaars, zo lijkt het) arbeid en dromen hebben gegeven, en in ruil daarvoor heeft Apple alle controle en en een groot deel van de winst gepakt.

Apple reageert

Een woordvoerder van Apple vertelde dat “Epic Games de ongelukkige stap heeft genomen om de App Store-richtlijnen te schenden die voor elke ontwikkelaar gelijk zijn toegepast en die zijn ontworpen om de winkel veilig te houden voor onze gebruikers.”  Vlak daarna kondigde Epic aan dat het Apple voor de rechter zou dagen “In plaats van gezonde concurrentie te tolereren en te concurreren op basis van de verdiensten van het aanbod, reageerde Apple door Fortnite uit de verkoop te halen in de App Store.’ Dit betekent dat nieuwe gebruikers de app niet kunnen downloaden en gebruikers die al eerdere versies van de app hebben gedownload deze niet kunnen updaten naar de laatste versie. Apple’s verwijdering van Fortnite is een nieuw voorbeeld van de enorme macht die Apple heeft om onredelijke beperkingen op te leggen en onwettig zijn 100% monopolie op de iOS In-App Payment Processing Market te behouden. 

Wat Google deed

Terwijl Apple en Epic beschuldigingen uitwisselden, ondernam Google zelf actie door Fortnite van Google Play te verwijderen. Volgens een verklaring van Google “kunnen we het niet langer beschikbaar maken op Play omdat het in strijd is met ons beleid. We verwelkomen echter de mogelijkheid om onze besprekingen met Epic voort te zetten en Fortnite terug te brengen naar Google Play.”  Je kunt Fortnite echter nog steeds sideloaden op je Android-telefoon door het rechtstreeks vanaf de website van Epic te installeren. De app blijft wel beschikbaar in de Galaxy Store van Samsung.

Wat gebeurt er nu?

Op 17 augustus onthulde Epic dat Apple de ontwikkelaars accounts van Epic en zijn iOS / macOS-ontwikkeltools zal sluiten. Dit zou een enorme slechte deal zijn voor Epic, omdat het een negatieve invloed zou hebben op elke iOS- en macOS-game die Epic’s Unreal Engine-tools gebruikt. Epic Games heeft een aanvraag ingediend om te voorkomen dat Apple de ontwikkelaarsaccounts beëindigt, en de indiening bevat de volgende opmerking:  “Als de Unreal Engine niet langer Apple-platforms kan ondersteunen, zullen de softwareontwikkelaars die het gebruiken, gedwongen worden alternatieven te gebruiken. De schade aan de lopende zaken van Epic en aan zijn reputatie en vertrouwen bij zijn klanten zal onkwantificeerbaar en onherstelbaar zijn. noodzakelijk om te voorkomen dat Apple Epic verplettert voordat deze zaak ooit tot een oordeel kan komen. ”  

Oproep tot protest

Epic roept ook gebruikers op om te protesteren tegen het besluit van Apple met zijn #FreeFortnite campagne, het bedrijf heeft ook een FAQ gedeeld over de hele situatie om zijn kant van het verhaal te vertellen.  De timing van dit alles voelt ongelooflijk opzettelijk aan van Epic, en test hoe Apple zou reageren op een schending van zijn betalingsregels terwijl het onder strengere controle staat. Afgelopen juni heeft de Europese Unie onderzoeken geopend om te analyseren hoe Apple zaken doet in de App Store.  Epic is niet het enige bedrijf dat zich niet aan de regels van Apple houdt, aangezien de e-mailapp Hey van Basecamp ook probeerde de regels te overtreden over hoe je een app in de App Store vermeldt. En zo zien we dat steeds meer bedrijven de strijd met Apple durven aan gaan… en niemand weet waar dit gaat eindigen.

Previous «
Next »