Het samenspel van de PC voeding en computer ventilator

  • Paul
  • 6 Years ago
  • Comments Off

Zet je eigen PC in elkaar


De meeste mensen zullen zelden de binnenkant van een computer zien. Als jij deze blog leest dan ben je daar waarschijnlijk wel in geïnteresseerd. Mogelijk heb je een probleem met je PC voeding of je computer ventilator of je zet zelf een PC in elkaar. In deze beide gevallen is het belangrijk dat de onderdelen van je computer goed bij elkaar passen en dat het past bij hoe je de PC gaat gebruiken. Het zelf samenstellen van je PC kan naast leuk ook slim zijn. Als je componenten gaat uitkiezen als de geluidskaart, VGA-kaart, PC voeding, computer ventilator, etc., dan kun je per onderdeel de beste prijs-kwaliteitverhouding uitkiezen en vaak kom je zo ook goedkoper uit dan bij het kant en klaar kopen van een PC. Uiteraard is dit van meerdere factoren afhankelijk. Wat kant en klare PC’s vooral duurder maakt is dat je niet alleen betaalt voor de materialen en de assemblage, maar vaak ook voor de installatie van software. In dit stuk wordt vooral uitgelegd waarom de PC voeding en de computer ventilator zo belangrijk zijn en je krijgt tips om de juiste PC voeding en computer ventilator uit te kiezen.

PC voeding vaak ondergewaardeerd

De PC voeding is zowat het meest ondergewaardeerde onderdeel van je PC. Een kwalitatief slechte PC voeding kan zelfs andere onderdelen kapot maken. Vaak wordt een PC voeding met te veel vermogen gekozen. Enerzijds omdat men vaak niet weet hoeveel vermogen de PC voeding moet kunnen leveren en anderzijds omdat vaak gedacht wordt dat 100% belasting van de PC voeding niet goed is. Tegenwoordig kan een PC voeding het prima aan om maximaal belast te worden, dus het is veel beter om voor hetzelfde geld een kwalitatief betere PC voeding te kopen met minder vermogen. Een kwalitatief goede PC voeding heeft vaak een beter rendement en verdient zich dus ook deels terug. Om beter inzicht te krijgen hierin kun je een verbruiksmeter plaatsen tussen je stopcontact en je PC voeding.

Kies de juiste PC voeding

Als je een PC voeding gaat uitkiezen, dan is het als eerste belangrijk om te kijken naar het vermogen. Zo heeft het merk Combat Power o.m. een PC voeding van 550 Watt en een van 750 Watt. Om er achter te komen hoeveel Watt je nodig hebt kun je de drempel berekenen. Dat is de benodigde voeding voor onderdelen als de processor, grafische kaart, werkgeheugen, computer ventilator, harde schijven, etc. Ga ietsje boven de drempelwaarde zitten i.v.m. piekbelasting en mogelijk extra vermogensbehoefte in de toekomst. Mocht je bijvoorbeeld een extra computer ventilator willen inbouwen of een betere grafische kaart, dan is daar meer vermogen voor nodig. Vooral je videokaart en processor vragen veel vermogen. De belasting van de PC voeding door de overige onderdelen is nagenoeg te verwaarlozen. Een PC ventilator gebruikt bijvoorbeeld slechts een paar Watt. Om het juiste vermogen van de PC voeding te kiezen zou je moeten nagaan hoeveel vermogen de verschillende onderdelen vragen. Vaak is online eenvoudig te vinden wat de minimale vereisten zijn. Hiernaast is het nuttig om na te gaan waar je de PC voornamelijk voor gaat gebruiken. Je hebt natuurlijk meer piekvermogen nodig als je vaak zware games speelt dan als je vooral voor online browsen achter je computer zit. Belangrijke kenmerken van een PC voeding zijn ook het aantal aansluitingen en de ventilator. Het moederbord wordt van stroom voorzien via de 20-pins of 24-pins connector en de processor wordt tegenwoordig direct van stroom voorzien via de P4 kabel. Een PCI-E connector kan snelle videokaarten van extra vermogen voorzien. De 550 Watt uitvoering van de Combat Power PC voeding heeft al zo’n PCI Express connector.

Je computer ventilator moet goed koelen

De voornaamste functie van de computer ventilator is om de hardware van je PC koel te houden. De temperatuur van de processor kan bijvoorbeeld oplopen tot wel ruim 70 graden, wat overigens meteen wel de limiet zou moeten zijn om schade te voorkomen. Ook de grafische kaart kan soms veel warmte afgeven. Vooral in de zomer als het warmer wordt heeft de computer ventilator het moeilijk en neemt het aantal klachten van computergebruikers toe die gerelateerd zijn aan onvoldoende koeling van de PC. Als je computer ventilator het echt niet meer aan kan en de computer te heet wordt, kan het zelfs gebeuren dat bepaalde hardware onderdelen het begeven.

computer ventilator
De juiste computer ventilator kiezen

Een computer ventilator kun je in allerlei vormen en maten kopen. Ogenschijnlijk zijn de verschillen niet zo groot, maar het is toch belangrijk op een aantal zaken goed te letten. Zo kan het toerental van de ene computer ventilator veel hoger zijn dan van de andere. Er is bijvoorbeeld een Sunon computer ventilator met een snelheid van wel 2.800 RPM. Een hoge RPM heeft vaak ook effect op het geluidsniveau. Voor de genoemde Sunon is dat 34 dB. Het aantal RPM zegt overigens niet alles. De Sunon 3.000 RPM uitvoering heeft zelfs een iets lager geluidsniveau van 31 dB en dat heeft o.m. te maken met de afmetingen van de computer ventilator. Toch bestaan er aanzienlijke verschillen in het geluidsniveau. Zo heeft de Arctic F12 computer ventilator (1.350 RPM) een geluidsniveau van slechts 22 dB. Als gezegd maakt het voor de te kiezen computer voeding niet veel uit welke soort computer ventilator je gaat gebruiken aangezien de vermogensvraag van een computer ventilator erg laag is. Er zijn overigens geheel verschillende soorten computer ventilator. Zo zijn ze er ook om de processor te koelen. Een voorbeeld hiervan is de Arctic Alpine 11 REV2. Daarnaast bestaan er koelers met extra features, zoals de Revoltec met blauwe of rode LED verlichting. De beste koeling krijg je via waterkoeling, maar dat is een stuk duurder.

Je computer ventilator goed onderhouden

Je zult er waarschijnlijk niet snel aan denken om je PC open te maken om van binnen goed schoon te maken, maar om verschillende redenen is het toch belangrijk dat je dat doet. Op je computer ventilator kan veel stof komen te zitten en dat is vaak de oorzaak van computers die veel lawaai zijn gaan maken. Het vele stof kan ervoor zorgen dat de ventilator gaat trillen en uit balans raakt. Om dit te verhelpen of voorkomen kun je de computer ventilator goed schoonmaken met een kwast of een borsteltje. Een stofzuiger gebruiken kan ook, maar let er dan wel goed op dat de ventilator daarbij niet gaat draaien omdat je die daarmee kunt beschadigen. Als tip kun je bijvoorbeeld een stokje tussen de ventilator houden tijdens het stofvrij maken. Let erop dat ook de PC voeding een eigen ventilator heeft.

De belangrijkste punten op een rij

Zorg er bij het in elkaar zetten van je PC voor dat de verschillende onderdelen goed op elkaar worden afgestemd. Bij het kiezen van onderdelen als de PC voeding, computer ventilator, grafische kaart, etc. is het goed om na te denken over waar je de computer vooral voor gaat gebruiken. Het is belangrijk dat je computer ventilator goed koelt en maak die af en toe stofvrij, ook de ventilator van de PC voeding en van de processor.

 

Previous «
Next »