Hoe Raspberry Pi te installeren en te gebruiken?

  • Paul
  • 2 Years ago
  • Comments Off

Heb je al gehoord van Raspberry Pi? Nee, dit is geen dessert gemaakt van frambozen, maar een kleine en betaalbare computer waarmee je kunt leren programmeren. Deze kan ook worden gebruikt om desktop computers, retro-games consoles en meer te ontwikkelen. Ben jij geïnteresseerd in het bouwen van een goedkope desktop computer voor minder dan 200 euro? Dit zijn de stappen die je moet volgen.

Schaf een Raspberry Pi aan

Raspberry Pi is al even op de markt en juist de afgelopen jaren door heel veel mensen ontdekt. Ondertussen kun je uit verschillende modellen kiezen, zoals:

– Raspberry Pi 1 Model A+ en B+

– Raspberry Pi Zero en Zero W

– Raspberry Pi 2 Model B

– Raspberry Pi 3 en 3 B+

– Raspberry Pi 4B

Je kunt ervoor kiezen om bij Elektronica Voor Jou een kit te kiezen inclusief behuizing, voeding en micro-sd kaart, maar dit hoeft niet. Wij raden dit in de meeste gevallen wel aan, omdat het je een hoop tijd bespaart. Je moet namelijk uiteindelijk deze onderdelen toch hebben.

Het besturingssysteem van de Raspberry Pi

Een computer kan niet werken zonder een besturingssysteem. Bij het bouwen van een desktop computer met de nieuwste versie van Raspberry Pi, heb je een micro SD-kaart nodig om het besturingssysteem te laden. De software die je nodig hebt kun je gewoon online vinden en op de SD kaart zetten. Eventueel kun je een SD-kaartlezer gebruiken met USB poort om deze aan te sluiten om het downloaden te bespoedigen. Je kunt ook een kit aanschaffen met daarop Raspbian al geladen of in een specialistische winkel een kopie van het besturingssysteem op de micro SD-kaart laten zetten.

Een monitor selecteren voor de de Raspberry Pi

De Rasberry Pi 3 B+ heeft een HDMI-poort. Je kunt daardoor een HDMI-monitor of tv aansluiten met een HDMI-kabel. Voor degenen die een VGA-monitor hebben, is er een HDMI-naar-VGA-adapter die je al voor onder de 20 euro kunt kopen. Let op, er is een kleine programmeer wijziging nodig om een ​​VGA-monitor te gebruiken. Als je de HDMI-naar-VGA-adapter hebt gekocht moet je ervoor zorgen dat de software op de mini SD-kaart correct is ingesteld. 

Een toetsenbord en muis aansluiten op de Raspberry Pi

Je kunt gewoon een standaard toetsenbord en muis gebruiken, al maakt de Raspberry Pi ook best veel gebruik van Bluetooth. Echter: bluetooth apparaten kosten vaak meer dan een standaard muis en toetsenbord, terwijl je die standaard apparaten ook gewoon kunt gebruiken. Omdat veel apparaten over een bluetooth aansluiting beschikken zijn de apparaten die dat niet hebben, en dus met kabel werken, nog een stuk goedkoper geworden! Raspberry Pi heeft al een draadloze verbinding optie ingebouwd, dus er is geen wifi-adapter nodig. Zorg wel dat je het uitgebreid gaat testen. Je kunt verbinding maken maken met een draadloos netwerk en toegang te krijgen tot internet.

Het aanzetten van de Raspberry Pi en de voeding ervan

De Raspberry Pi-website suggereert een voeding van 2,5 A, maar uit onderzoek zijn we erachter gekomen dat een voeding van 1,8 A ook werkt. Als je geïnteresseerd bent in het kopen van jouw eigen voeding, kun je de Raspberry Pi-website bezoeken, die een lijst biedt van verkopers die de universele micro-USB-voeding aanbieden. Er zijn ondertussen best wat partijen die de stroomvoorziening leveren die je nodig hebt. 

Previous «
Next »