• Homepage
  • >
  • ICT
  • >
  • Kansen in de ICT sector voor vrouwen in het noorden

Kansen in de ICT sector voor vrouwen in het noorden

  • Paul
  • 7 Years ago
  • Comments Off

Er zijn veel mensen die denken dat de ‘uithoeken’ van het land, zoals Limburg, Zeeland en de noordelijke provincies, maar weinig mogelijkheden hebben voor het vinden van een baan. Studenten komen dan ook massaal naar het midden van het land om in Utrecht of in de randstad te gaan studeren. Daar hopen ze dan ook een baan te vinden, zich niet realiserend dat er juist in de buitenste provincies heel veel werkgelegenheid is in sommige sectoren. Zo zijn er prachtige kansen voor vrouwen in de ICT sector in het noorden van het land.

ICT in het noorden

In het noorden (met name Friesland en Groningen) is al jarenlang te zien dat afgestudeerden verdwijnen richting de randstad. Jongeren denken namelijk al bij voorbaat dat solliciteren in hun eigen provincie zinloos is, aangezien er weinig banen zijn. Hiermee maken ze een behoorlijke fout, want juist in het noorden is veel werkgelegenheid in de ICT! In de randstad hebben jongeren veel concurrentie van leeftijdsgenoten en van meer ervaren ICT-ers, dus de werkgevers hebben keus genoeg. In het noorden zijn er juist veel te weinig ICT-ers en veel te veel banen. De kans dat je dus als afgestudeerde of omgeschoolde ICT-er aan werk komt in het noorden is een stuk groter dan in de randstad!

Is de ICT iets voor vrouwen?

Behalve dat de ICT-sector vaak wordt onderschat in het noorden, is er ook sprake van verkeerde beeldvorming. Zo is bij vacatures nog vaak een afbeelding te zien van een jongeman met brilletje die geconcentreerd met een computer bezig is. Allang niet meer relevant volgens experts, die zien dat er een steeds sterker verloop is richting dames in de ICT. Waarom zijn juist vrouwen populair aan het worden in deze branche? Allereerst omdat vrouwen vaak veelzijdiger zijn en sterker zijn in sociale contacten. Het beeld van de standaard ‘computer-nerd’ die alleen maar zit te typen begint langzaam plaats te maken voor een sociale ICT-er die gemakkelijk met mensen omgaat en hen helpt als er problemen zijn. Tenslotte omvat ICT niet alleen het programmeren van code, maar ook een stukje klantenservice en ondersteuning voor de gebruikers. Een goed opgeleide ICT-er weet niet alleen alles van software, maar is ook op de hoogte van de globale werking van hardware en kan uitleg en ondersteuning geven aan gebruikers in het bedrijf.

Oproep voor vrouwen in het noorden: kom bij ons werken in de ICT-sector!

In het noorden is een groot samenwerkingsverband gestart tussen bijna 40 overheidsinstellingen met een grote ICT-afdeling. Deze instellingen (waaronder de RUG, CJIB, DUO en RDW) zitten te springen om afgestudeerde ICT-ers. Ze zoeken met name vrouwen, want vrouwen zijn op het gebied van computerkennis en programmeer-kunsten even goed als hun mannelijke tegenhangers. Vrouwen kijken anders naar problemen dan mannen en kunnen zodoende in samenwerking met mannelijke collega’s een ideale toevoeging zijn om problemen op te lossen en creatief te werken. Banen in de ICT worden (zeker in het noorden) relatief goed betaalt en er zijn veel kansen om je ervaring verder uit te breiden. De lokroep vanuit het noorden wordt nog eens versterkt door de mogelijkheden tot samenwerking en detachering, het goedkope wonen (de woonlasten zijn ongeveer 30-40% lager dan in de randstad!) en het rustige woongenot.

In het noorden zijn dus veel perspectieven en goede vooruitzichten voor vrouwen (en mannen) in de ICT-sector. Ben je nog geen ICT-er, dan kun je dat worden door middel van omscholing. Een voorbeeld: bij IBM werken in het noorden honderden mensen, waarvan 40% is omgeschoold tot ICT-er nadat ze een studie in een andere richting hadden voltooid! Ben jij op zoek naar een baan in de ICT? Kijk dan eens bij deze ICT vacatures in Groningen. Hier vind je een uitgebreid overzicht van alle mogelijkheden die de ICT in het noorden te bieden heeft!

Previous «
Next »