Tips om zuiniger te printen

  • Paul
  • 5 Years ago
  • Comments Off
zuiniger printen


Voor niets gaat de zon op en dat geldt zeker voor printers. Wie een printer in huis of op kantoor heeft staan, weet dat afdrukapparaten heel wat uitgaven in je budget opslorpen. Nochtans kan je heel wat bezuinigen om die kostenraming binnen de perken te houden. Hieronder enkele tips hoe je tot meer dan vijftig procent kan beknibbelen op printkosten en hoe je zuinig kan omspringen met cartridges. Het begint al door enkele tips bij aanschaf van nieuwe printer niet in de wind te slaan.

Tip 1: Zet je printer in slaapstand

Lees de tips bij aanschaf van nieuwe printer of je de printer in slaapstand kan zetten op kantoor of thuis. Zoals dat bij de meeste andere apparaten het geval is, verbruiken kopieerapparaten en printers energie wanneer ze worden gebruikt. Stop dit door jouw apparaat op slaapmodus in te stellen wanneer je niet thuis bent of in het weekend op kantoor. Raadpleeg de handleiding van het apparaat zodat je de slaapstand kan inpluggen. Een extra tip: maak er een gewoonte van om het apparaat na vijftien minuten niet-gebruik op deze modus te laten overschakelen.

Tip 2: Vervang de cartridges niet bij het eerste bericht

Soms ontvang je na verloop van tijd de melding dat je de printer cartridges moet vervangen omdat de inkt bijna leeg is. Het spreekt voor zich dat je die cartridges niet meteen moet gaan vervangen. Je kan best een nieuw inktpatroon bestellen en wachten tot de inkt helemaal leeg is. Met toner cartridges kan je een andere truc toepassen: verwijder de toner en schud deze een paar keer voorzichtig, horizontaal heen en weer. Dit verdeelt het poeder in de cartridge en je kan meestal nog lang zonder merkbaar kwaliteitsverlies blijven afdrukken.

Tip 3: Alleen afdrukken wat echt moet worden afgedrukt

Hoewel bijna iedereen nu een smartphone bezit en toegang heeft tot computers, wordt er nog enorm veel afgedrukt. Voor veel mensen is papier beter en gemakkelijker te lezen dan scherminhoud. Afgedrukte documenten zijn eenvoudiger te corrigeren en te markeren. Overweeg of het document echt moet worden afgedrukt zodat je een onnodige papieren afvalberg kan vermijden. Zo zou je bijvoorbeeld al kunnen besparen op onbelangrijke e-mails.

Tip 4: Druk goedkoper af met bepaalde lettertypen

Lettertypen met brede letters, dikke lijnen, veel krullen en schrijf patronen gebruiken meer inkt dan verkleinde lettertypen. Soms kan je de afdrukkosten tot dertig procent verminderen door het juiste lettertype te kiezen. Lettertypen die inkt besparen zijn: ‘Century Gothic’ en ‘Garamond’ die normaal gesproken standaard zijn in de meeste verwerkingsprogramma’s. De lettertypen die je best niet moet gebruiken omdat ze veel inkt van de cartridges vergen, zijn: Arial, Trebuchet en Tahoma. Zelfs kleinere lettergrootten besparen papier en inkt. Je kan bijvoorbeeld de grootte van de lettertypen voor het afdrukken op voorhand verkleinen. Dit betekent dat meer inhoud op het vel papier past.

Tip 5: Afdrukken in kleur of zwart-wit

Kleur kopieën zijn heel wat duurder dan zwart-wit prints. Maar hoe zit het met de grijswaarden? Veel kopieerapparaten bieden deze optie. Helaas kan je er geen geld mee besparen wanneer je dit zou overwegen. Het grijs bestaat uit alle kleuren. En dat is toch wat je wil vermijden.

Previous «
Next »