Waarom valt je WiFi steeds weg?

  • Paul
  • 3 Years ago
  • Comments Off
wifi wegvallen

Het kan erg irritant zijn als je draadloze internetverbinding regelmatig wegvalt. Wanneer je hier last van hebt, is het belangrijk om de reden te achterhalen. Zeker als je thuis moet werken of een film of serie aan het kijken bent. Er zijn verschillende redenen dat je wifi-signaal weg kan vallen.

Afstand

Hoe verder je van de router vandaan zit, des te slechter het signaal is. Hierdoor kan je verbinding af en toe zelfs helemaal wegvallen. Je ziet rechtsboven op je laptop, smartphone of tablet hoeveel streepjes je hebt. Bij één of twee streepjes is het signaal zeer zwak en de kans op uitval groot. Ook als je hemelsbreed gezien niet ver van de router zit, kan het zijn dat het signaal zwak is. Dit komt bijvoorbeeld door dikke muren of deuren. Het kan helpen om de router dan op een andere plek in huis neer te zetten.

Homeplug-adapter

Een andere, veelgebruikte oplossing is door gebruik te maken van het internet via het stopcontact. Dit kan eenvoudig met een homeplug-adapter. Een speciale energieleverancier of zonnepanelen op het dak zijn hiervoor niet nodig, alleen de gewone elektra die iedereen in huis heeft. Ook zijn er andere WiFi-versterkers verkrijgbaar die je helpen om een groter bereik te halen met het netwerk. Een WiFi repeater haalt echter nooit dezelfde download- en uploadsnelheid als de router. 

Verouderde apparatuur

Als je normaliter nooit problemen hebt met uitval, kan het ook zijn dat je apparatuur verouderd raakt. Er is een zender en een ontvanger nodig om WiFi te kunnen laten werken. De router is de zender en heeft een gemiddelde levensduur van een paar jaar. Vaak wordt aangeraden om deze iedere vijf jaar te vervangen. Daarnaast is het belangrijk dat ook de ontvanger goed functioneert. De ontvanger is het apparaat dat je gebruikt, zoals je computer, laptop, tablet of smartphone. Over het algemeen zijn deze apparaten niet zo snel verouderd, omdat deze regelmatig worden vervangen.

Drukke kanalen

Tegenwoordig maken we met elkaar heel veel gebruik van het internet. In Nederland waren er in 2019 zelfs maar vierduizend gezinnen met jonge kinderen die thuis geen internet hadden. WiFi wordt over een bepaald kanaal uitgezonden. De kans is groot dat je samen met je buren op hetzelfde kanaal zit. Ook zijn er binnen een huishouden vaak meerdere mensen die op hetzelfde moment aanspraak doen op de bandbreedte. Als je een moderne router hebt, kun je vaak checken welke kanalen druk zijn en welke juist niet gebruikt worden. In dit geval kun je testen of de WiFi-verbinding betrouwbaarder wordt door over te stappen naar een ander kanaal. Dit kun je onder andere checken met tools als Network Analyzer Lite (iOS) en WiFi Analyzer (Android).

Previous «
Next »