Wat is de beste muis voor jou?

  • Paul
  • 3 Years ago
  • Comments Off
beste muis voor jou

Een nieuwe muis voor je computer kopen heeft tegenwoordig wat meer voeten in de aarde dan vroeger. De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos als je op zoek gaat naar een goede muis. Wil je bijvoorbeeld de beste draadloze muis? Tegenwoordig zijn er verschillende technologieën op de markt, die daarnaast worden gecombineerd met meerdere variaties van knoppen en vormen. Waar je op moet letten, vertellen we je hieronder en ook wat de beste muismat is. 

De meeste moderne muizen bevatten een lasersensor of een optische led-sensor in plaats van de kunststof bal die elke muis vroeger had. Bij een lasermuis wordt er een infrarood laser naar beneden gestuurd en een optische led sensor werkt pakweg hetzelfde, maar gebruikt in plaats van een laser een led licht. Vaak wordt rood licht gebruikt, omdat de gebruikte lichtsensor daar het meest gevoelig voor is. Een moderne led muis kan vaak fijner in gebruik zijn dan een lasermuis, omdat de absurde precisie van een laser niet altijd gunstig is. Een led sensor meet enkel op het oppervlak wat voor bewegingen je maakt. Het resultaat: een lasermuis is soms schokkerig, simpelweg omdat je tafel niet een perfect platte vorm heeft. Het is daarom ook af te raden om een lasermuis in combinatie met een zachte muismat te gebruiken. 

Het is verleidelijk om een draadloze muis te kopen, omdat je dan klaar bent met die wirwar van kabels. Bovendien kun je makkelijker je computer op een grotere afstand besturen, door bijvoorbeeld de muis mee te nemen naar de bank. Een draadloze muis heeft echter risico’s. Zo bevat een goedkoop model vaak een slechte draadloze ontvanger, waardoor signalen tussen de computer en de muis niet goed doorgegeven kunnen worden. Dat is irritant, en bij games spelen ronduit moordend. Je wilt immers op ieder moment snel kunnen reageren.

Bij een draadloze muis is het vaak verstandig voor een iets duurdere te kiezen

Duurdere draadloze muizen bevatten vaak betere hardware, waardoor ze zonder problemen met de computer verbinden. Bij deze muizen is strikt gezien een iets grotere vertraging merkbaar dan bij bedrade muizen, maar dit verschil is nagenoeg niet merkbaar. Een dure draadloze muis specifiek gemaakt voor games kan zich vaak prima meten met zijn bedrade tegenhanger. 

Optische muizen

Optische muizen zijn inmiddels betrouwbaar, waardoor de aanschaf ten opzichte van een lasermuis niet veel bezwaren heeft. Je moet er alleen voor uitkijken dat je niet een spotgoedkope led muis hebt. Daarmee is de kans op technische mankementen iets groter dan met een lasermuis. Het is belangrijk om goed te kijken naar de hoeveelheid DPI van een muis. Dit cijfer geeft aan hoeveel kleine verschillen de muis kan detecteren. Een hoger cijfer wijst op een preciezere muis, die dus subtielere handbewegingen vastlegt.

Een preciezere muis is uiteraard ook een stuk duurder, terwijl niet iedereen zoveel precisie nodig heeft. Ons advies: koop pas een muis met een hoge DPI-waarde als je bijvoorbeeld actiegames speelt, waarbij iedere kleine beweging van belang kan zijn. Zit je vooral achter je pc te werken? Dan maakt de gevoeligheid niet extreem veel uit.

Samenvatting

Bij het kopen van een muis moet je op vier belangrijke factoren letten: de gebruikte technologie (laser of optisch), de vorm van het apparaat, het gebruik van een kabel of draadloze ontvanger en de hoeveelheid externe knoppen. Daarbij is er zelden een simpele keuze: alles is afhankelijk van jouw persoonlijke smaak en waar je de muis precies voor wilt gebruiken. 

Previous «
Next »