Wat is web 3.0?

  • Paul
  • 1 year ago
  • Comments Off
wat is web 3.0

Internet is in onze huidige maatschappij niet meer weg te denken. Iedere dag maken we er wel gebruik van. Om even snel iets op te zoeken, een bestelling te doen, te mailen, iets te delen op social media of om deel te nemen aan een webinar. Het zijn zomaar enkele activiteiten waar je internet voor nodig hebt om ze uit te kunnen voeren. Sinds het ontstaan van het internet in de jaren 80 van de vorige eeuw, is het volop in ontwikkeling. Binnenkort komt er weer een nieuwe ontwikkeling aan: de komst van web 3.0. Wat houdt web 3.0 precies in? En wat kun je met web 3.0 allemaal doen? In dit artikel vertellen we je graag meer over dit nieuwe type internet!

De geschiedenis van het internet

Wat is web 3.0? Om antwoord te geven op die vraag is het handig om eerst even de geschiedenis van het internet in te duiken.

Web 1.0

Het wereldwijde web zoals we dat nu kennen, startte in 1989. Tot 2005 werd er gebruikgemaakt van web 1.0. Door middel van dit zogenoemde ‘statische web’ was het mogelijk om op een betrouwbare manier informatie op te vragen. Toch zat web 1.0 vrij eenvoudig in elkaar. Er was nog geen sprake van gebruikersinteractie. Omdat het vroege internet geen algoritmen gebruikte, was het niet zo makkelijk om snel de juiste informatie te vinden voor je zoekopdracht.

Web 2.0

Vanaf 2005 kwam er een nieuw type internet: web 2.0. Het internet kreeg een sterk sociaal karakter. Zo werden HTML5 en Javascript ontwikkeld die ruimte boden aan het opzetten van verschillende soorten websites. Daarnaast ontstonden in deze periode platforms als YouTube, Wikipedia, Google en Facebook waardoor informatie gemakkelijk gedeeld kon worden. Van over de hele wereld konden mensen met elkaar in contact komen door berichten te plaatsen of te chatten, zoals via MSN en allerlei soorten forums.

Wat is web 3.0?

Inmiddels is het tijd voor weer een evolutie van het wereldwijde web. Met de komst van een derde generatie internet staan ons veel nieuwe veranderingen te wachten. Dus wat is web 3.0? Het wordt omschreven als internet dat:

  • Zeer goed is in het interpreteren van informatie die je invoert (via tekst, beeld en spraak);
  • Gebruikmaakt van de nieuwste technologieën. Zoals Artificial Intelligence (AI), machine learning (ML), blockchain en Internet of Things (IoT).

Wat houdt web 3.0 precies in?

Het nieuwe internet zal dus een enorme upgrade krijgen ten opzichte van het huidige internet dat wij kennen. Web 3.0 zal zijn focus verleggen naar blockchain en cryptocurrency. Door deze techniek wordt het mogelijk voor apps en websites om op een nauwkeurige en bovendien menselijke manier informatie te verwerken. Web 3.0 zal dus een stuk betrouwbaarder en intelligenter zijn dan web 2.0. Om het internet informatie te laten begrijpen en verwerken, is web 3.0 opgebouwd uit een ‘semantisch web’ en AI. Daarnaast spelen ‘ubiquity’ en 3D graphics een grote rol.

Semantisch web

Een semantisch web is in staat om allerlei soorten media te begrijpen. Zo kan het ook relevante media aan elkaar linken. Zoals het woord ‘semantisch’, dat de relatie tussen woorden betekent, al aangeeft was dit voorheen vooral in de vorm van het koppelen van teksten. Nu komen hier ook video’s, foto’s en geluidsfragmenten bij. Hierdoor is web 3.0 meer op jou afgestemd.

AI

De invloed van Artificial Intelligence zal de aankomende jaren groeien. Ook het internet zal gebruik gaan maken van AI. Web 2.0 gebruikt trouwens al AI, waardoor de kans op plagiaat erg groot is. Web 3.0 wil dit voorkomen door intelligente machines te introduceren die in staat zijn om valse van juiste informatie te onderscheiden.

Ubiquity

De term ‘ubiquity’ staat voor overal tegelijkertijd kunnen zijn. Social media is een voorbeeld van ubique: je kunt informatie delen en mensen van over de hele wereld bereiken. Met de komst van web 3.0 zullen niet alleen apps, maar ook diverse slimme apparaten met behulp van internet worden gebruikt.

3D graphics

Web 3.0 zal gebruik gaan maken van 3D graphics. Hierdoor zal het internet nog veel meer onderdeel gaan worden van ons dagelijks leven. Denk aan games, gezondheidstrackers en e-commerce. Deze worden met behulp van grafische 3D-technologie allemaal onderdeel van een nieuwe, virtuele wereld.

Wat kun je met web 3.0 doen?

Inmiddels is het wel duidelijk dat web 3.0 veel gaat veranderen voor ons. Het semantische web zal, gecombineerd met AI, ervoor zorgen dat jouw browse-ervaring geheel past bij jouw persoonlijke voorkeuren. Informatie opvragen wordt betrouwbaarder en het internet zal een steeds grotere plek in ons dagelijks bestaan opeisen. Ook wij als mensen krijgen meer macht: met self sovereign identity beschik je zelf (wat meer) over je eigen data.

Previous «
Next »