• Homepage
  • >
  • Blog
  • >
  • Wat te doen wanneer je pc kortsluiting veroorzaakt?

Wat te doen wanneer je pc kortsluiting veroorzaakt?

  • Paul
  • 6 Years ago
  • Comments Off

Hoor je een harde knal of begint er wat bij de pc te roken? Dan heb je een grote kans op kortsluiting. Je kunt bij deze situatie wel enkele dingen doen om de schade te proberen te beperken.

Data

Je harde schijf of SSD staat vol met belangrijke data die je niet kwijt wilt. De eerste stap is om deze in ieder geval de schijf aan een andere computer aan te sluiten. Met wat geluk werkt de schijf nog. In sommige gevallen kunnen data recovery bedrijven ook wat voor je betekenen, kortsluiting betekent niet altijd het einde.

Vind de veroorzaker

Probeer in geen geval de pc opnieuw aan te zetten wanneer er sprake is van kortsluiting. Haal de kabels uit het contact en zoek de mogelijk veroorzaker. Soms hoef je niet ver te zoeken, zeker als het een stuk hardware is in de pc. Verwijder deze en vervang het voor een nieuwe variant. Je kunt het ook proberen te repareren als de schade minimaal is. Als je niet weet wat de oorzaak is van de kortsluiting, meet dan de hardware met meetapparatuur.

Voeding meten

Je kunt de voeding makkelijk met meetapparatuur meten. Plaats de pc op een harde ondergrond zoals een bureau en zorg dat alle andere hardware niet is aangesloten, alle kabels moeten los zijn. Sluit de pc weer aan op het stroomnet en zet de voeding aan. Nu kun je starten met meten: zorg dat je de – aansluit op een aarde pin (zwart) en plaats de + op een pin welke je wilt meten. De voltages moeten, afhankelijk van de pin, respectievelijk 3.3v, 5v en 12v zijn. Als de gemeten waardes buiten de tolerantie vallen is het tijd om de voeding te vervangen.

Moederbord meten

Natuurlijk kan er ook kortsluiting op het moederbord ontstaan. Ook hier kan je soms fysieke schade zien. Wanneer dit niet het geval is: meet met je meet apparatuur goed de waardes door. Daarbij kan je op dezelfde manier als bij de voeding de diverse stroompunten controleren op juiste waardes.

Previous «
Next »