Computer accessoires voor de standaard gebruiker

  • Paul
  • 6 Years ago
  • Comments Off

Behalve het apparaat zelf zijn er veel technische producten verkrijgbaar waarmee het werken met een pc of laptop een flink stuk aangenamer wordt. Dit beperkt zich zeker niet alleen tot computerkabels. In dit artikel worden enkele productgroepen besproken waar elke computergebruiker geregeld mee van doen heeft. Deze computer accessoires dragen allemaal bij aan een optimale gebruikerservaring. 

Geheugenkaarten 

Een van de onmisbare tech artikelen bij digitale apparaten zijn geheugenkaarten. Ze komen in diverse soorten en maten. De meest voorkomende types binnen deze categorie computer accessoires zijn de (micro) SD kaarten en compact flash kaarten. De laatstgenoemde wordt ook vaak in professionele fotoapparatuur gebruikt. Deze kaarten zijn een ideale mobiele opslagmogelijkheid voor bijvoorbeeld foto’s, video’s documenten. Kortom alles wat je aan data met je mee wil nemen zonder dat het veel ruimte in beslag neemt, sla je makkelijk op een memory card op. De opslagcapaciteiten van deze kaarten lopen sterk uiteen. Het ligt er ook aan met welk doel je een kaart gebruikt. Wanneer je slechts documenten opslaat, hoeft er niet zoveel geheugen te zijn. Bij foto’s en video’s is er juist veel opslagruimte vereist, omdat dit grote bestanden zijn. Capaciteiten lopen uiteen van 1 GB tot (momenteel) 512 GB. 

USB-C adapters 

Sinds de USB-C variant is uitgekomen, komen er adapters uit voor deze aansluiting. Voorheen waren we gewend om onze randapparatuur aan te sluiten op een pc, laptop en dergelijke met een USB 1.0 of 2.0 kabel. Deze had een andere type connector dan de nieuwe variant. Maar we bezitten allemaal nog veel apparatuur die moet worden aangesloten met de traditionele aansluiting. Hiervoor is dus de adapter opgenomen in de verzameling essentiële computer accessoires. Het is een kastje of kabeltje waar de traditionele usb stekker in kan worden geplugd. Aan de andere kant zit dan de nieuwe USB stekker die vervolgens weer in de nieuwe aansluiting kan worden gestopt. Zodoende kun je toch gewoon met je oude USB kabels blijven werken. En dat is wel zo prettig omdat niemand erop zit te wachten om zijn hele collectie aan apparatuur te vervangen omdat er een nieuwe USB standaard is uitgebracht. De voordelen van de nieuwe USB stekker zijn een grotere datasnelheid, overdracht van beeld en geluid en zelfs overdracht van (voldoende) elektriciteit. Dit maakt de nieuwe aansluiting tot een alleskunner, die zelfs op termijn de nu bekende HDMI kabels kan gaan vervangen. De connector is namelijk een stuk kleiner en platter. Dit is belangrijk, omdat de apparatuur van tegenwoordig steeds dunner kan wordt ontworpen. HDMI kabels zijn overigens nog altijd de nummer één kabel als het gaat om de overdracht van beeld en geluid. Met een HDMI kabel sluit je makkelijk je pc of laptop aan op een tv of een extern beeldscherm. Hierdoor kun je bijvoorbeeld films en muziek afspelen op andere apparaten vanaf je pc, tablet of zelfs mobiel. Deze kabels hebben een hele ontwikkeling doorgemaakt sinds het moment dat ze voor het eerst op de markt kwamen. De eerste versie voorzag enkel de doorgifte van het full HD signaal van 1080p. De generatie erna kon als extra functie 3D beelden doorgeven. Dit was belangrijk omdat 3D op dat moment flink aan populariteit won. De volgende versie beschikte over meerdere andere functies. Bijvoorbeeld een audio return channel. Geluid kan zowel heen als terug worden gestuurd, los van elkaar en tegelijkertijd. Ook is de overdracht van data aanzienlijk versneld in de nieuwe versies van deze kabels. 

Externe harde schijven 

Wanneer je veel data op te slaan hebt, kan het zomaar gebeuren dat de harde schijf van je pc als snel vol staat. Niet zo handig als je nog meer wilt opslaan of je apparatuur normaal wilt kunnen laten functioneren. Hier komen externe harde schijven om de hoek kijken als handige computer accessoires. Het is een harde schijf die je via een kabel op je laptop en dergelijke aansluit. Alle data die je wilt bewaren, maar niet direct nodig hebt, kun je makkelijk en snel opslaan op deze externe harde schijf. Dit is vooral een uitkomst voor fotografen en videomakers die veel ruimte nodig hebben voor hun foto’s en video’s. Harde schijven hebben tegenwoordig enorm grote opslagcapaciteiten. Dit varieert van enkele honderden gigabytes tot zelfs enkele terabytes. Wanneer je de opgeslagen bestanden weer nodig hebt, zet je ze net zo makkelijk weer terug op de pc. De overdracht verloopt via computerkabels zoals een USB kabel of een Firewire kabel. Deze schijven zijn overigens ook ideaal om te gebruiken als opslagmedium voor je back-up bestanden. Mocht je pc onverhoopt een keer crashen om wat voor reden dan ook, kun je alle data terugvinden op je externe opslag.

Wifi versterkers

Het hoort niet echt bij de computer accessoires, maar is tegenwoordig wel onmisbaar voor het werken met een pc: wifi. Het is je vast wel eens overkomen: je hebt je computer of laptop klaar voor gebruik, wifi aangemeld en beginnen maar. Helaas komt het vaak voor dag het beschikbare wifisignaal niet afdoende sterk is. Dit kan komen omdat je ver verwijderd bent van de router die het wifisignaal uitzendt. Ook kunnen er andere oorzaken zijn, zoals muren die het wifisignaal voor een groot deel blokkeren of flink afzwakken. Dit zie je bijvoorbeeld vaak op een zolder. Wat dan een ideale uitkomst is, is een wifi versterker. Deze wordt geplaatst tussen de router en de ruimte die een zwak wifi signaal heeft. De optimale locatie voor een dergelijke versterking is ergens in het midden tussen de router en de betreffende ruimte. Wifi versterkers nemen het signaal van de router over en verspreiden dat weer op eigen kracht over een grotere afstand. Hierdoor is het ook mogelijk om op de “moeilijke” plekken zoals een zolder snel wifi internet te hebben. 

Essentiële computer accessoires of niet?

Essentieel betekent onmisbaar en dat zijn veel computer accessoires in beginsel niet. Elke pc, zelf gebouwd of compleet uit de doos, werkt ook zonder deze accessoires. De ervaring leert wel dat de tijdsspanne waarbinnen je een of meer van deze computer accessoires bij een nieuwe pc nodig hebt, steeds korter wordt. Bovendien zorgen deze computer accessoires ervoor dat je een eerder gebouwde pc langer kunt blijven gebruiken, denk bijvoorbeeld aan de hiervoor genoemde USB C adapter die je nieuwere spullen op oudere apparatuur laat aansluiten.

 

 

Previous «
Next »