Het financieren van een dure PC

  • Paul
  • 3 Years ago
  • Comments Off
financieren dure computer

De duurste PC ooit kost € 30.000. Waarschijnlijk geef je niet zoveel uit, maar een nieuwe PC kan toch aardig wat kosten. Hoe financier je de aanschaf van een dure PC? Hier zijn verschillende opties voor, van sparen tot geld lenen of je diensten aanbieden. Laten we eens gaan kijken wat de beste mogelijkheid is.

De kosten van een nieuwe PC

Een pc voor standaard gebruik kost tussen de € 300 en € 700. Je hebt hiervoor een prima model voor thuisgebruik. Wil je echter op professioneel niveau gebruik maken van een computer, dan kom je bij de duurdere modellen uit. Denk hierbij aan een pc voor zakelijk gebruik, maar ook voor gaming, softwareontwikkeling of grafische vormgeving.

Dit betekent dat je niet alleen een PC maar ook randapparatuur nodig hebt. Een krachtige PC kost minimaal € 800 maar loopt al snel op tot € 5000 of meer. Hier zit dan wel alles bij!

Het financieren van een dure PC

Hoe kom je snel aan een paar duizend euro? Voor de meeste mensen is dit niet eenvoudig, sparen is niet zomaar de standaard. Het kan echter ook om een zakelijke uitgave gaan, in dit geval moet het geld afkomstig zijn uit het bedrijf.

Het financieren van een dure PC brengt aardig wat kopzorgen met zich mee. Daarom zetten we hieronder enkele mogelijkheden op een rij.

Eerst sparen, dan pas kopen

Een PC gaat gemiddeld drie jaar mee, hierna is deze aan vervanging toe. Een en ander hangt wel van het model en de mate van gebruik af. De meeste bedrijven vervangen hun pc’s altijd om de drie jaar. Als consument doe je misschien langer met de computer en randapparatuur. Weet je van tevoren dat je over drie of misschien wel vijf jaar een nieuwe PC wil aanschaffen? Zorg dat je in die tussentijd goed spaart.

Een lening afsluiten

Lukt sparen niet of heb je meer geld nodig? Soms heb je niet alleen behoefte aan een nieuwe en dure PC maar aan nog veel meer. Bijvoorbeeld meubels, inrichting van het kantoor, een verbouwing of nieuwe auto. In dat geval kun je alle kosten op één grote hoop gooien en een lening afsluiten.

Voordeel van een lening is dat je een groot geldbedrag ineens ontvangt. Bij de persoonlijke lening staat de rente historisch laag, hierdoor is lenen goedkoper dan enkele jaren geleden. Je betaalt in maandelijkse termijnen terug, dit doe je tegen een vaste rente en looptijd. Hierdoor weet je vooraf wat je maandelijks aan kosten kwijt bent.

Extra diensten aanbieden

Heb je een dure PC nodig dan ben je hier waarschijnlijk ook handig mee. Misschien is het een mogelijkheid om (extra) diensten aan te bieden. Bijvoorbeeld het ontwerp van logo’s, webdesign, foto’s bewerken, artikelen schrijven of andere dingen. Ook onderhoud van pc’s behoort tot de mogelijkheed, mits je hier natuurlijk verstand van hebt. Door het aanbieden van diensten haal je geld binnen, bedoeld voor de aanschaf van een nieuwe PC en eventueel andere apparatuur. Houd wel rekening met nog te betalen inkomstenbelasting.

Conclusie: zo financier je een dure PC

Wat is nu de beste methode om een dure PC te financieren? Sparen is het beste, het kost je niets en levert zelfs nog een hele kleine spaarrente op. Wanneer de spaarrente op nul staat of negatief is dan moet je over je spaargeld betalen, dan kun je het beter uitgeven.

Geld lenen is vooral geschikt wanneer je een groter bedrag nodig hebt. Doen wanneer er meerdere uitgaven op de planning staan. Niet doen wanneer je de lening niet terug kunt betalen.

Extra diensten aanbieden levert geld op, maar je moet wel een percentage reserveren voor de belastingdienst. Anders kom je achteraf voor verrassingen te staan. Reserveer ongeveer 60% van het verdiende bedrag voor aanschaf van de PC, hiermee zit je (vrijwel) altijd goed. Het overige gedeelte zet je apart voor de inkomstenbelasting. Alles wat je hierna overhoudt is mooi meegenomen.

Previous «
Next »