• Homepage
  • >
  • Blog
  • >
  • Hier moet je aan denken als je je wil laten omscholen

Hier moet je aan denken als je je wil laten omscholen

  • Paul
  • 2 Years ago
  • Comments Off
omscholing

Wil je een andere wending in je carrière, of heb je al een tijdje moeite om een ​​baan te vinden in jouw vakgebied, dan kan omscholen de oplossing zijn. Maar je zult tijd en geld moeten investeren: een training of een opleiding kan een aanzienlijke opgave zijn en het is de moeite waard om alle voor- en nadelen af ​​te wegen voordat je dit gaat doen. Als je denkt dat een opleiding of training, voltijds of deeltijds, iets voor jou zou kunnen zijn, zijn hier enkele belangrijke dingen om te overwegen:

Wat wil je nu echt?

Het eerste wat je moet doen, is een stap terug doen en al de opties afwegen. Het is een goed idee om met een adviseur te praten, een workshop bij te wonen of zelfs met een vriend of familielid te gaan zitten om de eventuele opties door te nemen. Bepaal precies wat je wilt doen. Weet je bijvoorbeeld zeker dat je de zorg achter je wilt laten en je verdere stappen in de ICT wilt maken? Als je niet kunt kiezen, beperk je dan tot twee of drie opties. Het is misschien de moeite waard om jezelf een hoofddoel te stellen (de baan die je echt wilt) en een back-up plan (waar je op terugvalt als je je droombaan niet hebt na bijvoorbeeld een jaar proberen).

Zal omscholing of een vervolgopleiding je helpen om de gewenste baan te vinden?

Als je eenmaal hebt besloten wat voor baan je wilt, zul je waarschijnlijk zien dat er een aantal verschillende trajecten zijn om dit te bereiken. Het kan vrijwilligerswerk zijn, werkervaring opdoen of gewoon een goede coach of mentor vinden die je op het goede spoor kan zetten, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over een investering in omscholing. Als alternatief zou je je focus kunnen richten op een bepaalde baan en weten dat je specifieke kwalificaties nodig hebt om daar te komen

Welk type training heb je nodig?

Als je weet welke baan je wilt, kijk dan bij een relevante vacature wat de vereiste kwalificaties zijn. Als je een beroepskwalificatie wilt volgen, zoals journalistiek, geneeskunde of accountancy, moet de relevante brancheorganisatie details geven en geaccrediteerde cursussen vermelden op haar website. Of misschien wil je iets praktisch doen, zoals een stage. Als je basisvaardigheden zoals lezen, schrijven of IT moet upgraden, dan zijn er vele cursussen beschikbaar om deze kernvaardigheden bij te spijkeren. Als je naar de universiteit wilt gaan maar daar niet het juiste diploma voor hebt, kun je na het voltooien van een toegangs cursus nog steeds doorstromen naar het hoger onderwijs. Veel instellingen zien af van bepaalde toelatingseisen voor volwassen studenten als ze denken dat je geschikt bent. En vergeet niet dat thuis studeren altijd mogelijk is via leren op afstand!

Hoe financier je de opleiding?

We weten dat de dagen van ‘een baan voor het leven’ voorbij zijn, en tegenwoordig wordt wisselen van carrière steeds populairder. Je moet in de tussentijd een manier vinden om je rekeningen te betalen. Zelfs als je hebt gekozen voor een carrière waar je waarschijnlijk gemakkelijk werk zult vinden (bijvoorbeeld accountancy), moet je tijdens de trainingsperiode nog steeds voor jezelf zorgen. Je kunt een parttime cursus kiezen en een parttime baan vinden om je rekeningen te kunnen betalen. Of misschien kom je in aanmerking voor een subsidie, of voor wat financiële hulp in de kosten van de kinderopvang.

Previous «
Next »