• Homepage
  • >
  • Blog
  • >
  • Hoe word je dj? Een aantal praktische tips

Hoe word je dj? Een aantal praktische tips

  • Paul
  • 5 Years ago
  • Comments Off
dj

Het is een vraag die veel jonge en ook oudere muziekfanaten bezighoudt: hoe word ik beginnende dj? Als je talent hebt om zelf je eigen muziekmixen, samples en beats te maken en je krijgt hierover complimenten, dan is dj worden zeker het overwegen waard. Maar waar begin je precies? Onderstaande tips helpen je op weg om zelf dj te worden.

Bouw een muziekcollectie op

Belangrijk als beginnende dj is om een muziekcollectie op te bouwen met tracks, samples en beats die jou aanpreken. Zorg er hierbij voor dat je jouw bestanden niet in mp3-formaat opslaat, maar ga voor de hoogste kwaliteit. Optimale kwaliteit bieden andere extensies, namelijk ongecomprimeerde bestanden van als WAV (Windows), AIFF (Apple) of FLAC. Je kunt ook kiezen voor cd-collecties of een gave vinylplaten-collectie opbouwen. Als je maar de muziek, samples en tracks verzamelt die jouw aanspreken.

Leren mixen betekent de juiste apparatuur kopen

Als je voldoende tracks en samples hebt verzameld, kun je beginnen met het mixen van de tracks tot eigen compilaties. Hiervoor is een dj gear aanschaffen van fritz-events aan te raden. Een dj gear aanschaffen vinden veel beginnende dj’s lastig, omdat er op dit gebied bij webshops zoals fritz-events nogal wat keuze is. Het is aan te raden om als beginnende dj te kiezen voor de gemakkelijkste manier van opstarten, namelijk een computer, dj controller (met interne audio interface) en koptelefoon gebruiken. Schaf hierbij ook luidsprekers aan. Een kwalitatief goede set speakers biedt de mogelijkheid om tracks af te spelen en tegelijk een ander track met jouw hoofdtelefoon te beluisteren.

Andere opties naast de dj controller

Startende dj’s die met audiobestanden willen werken met zonder laptop, kunnen het beste gebruikmaken van een dj mixer en daarbij twee tabletop-players aanschaffen. Ook een all-in-one-systeem van fritz-events is in dit geval een optie die je kunt overwegen. Ben je een dj van de oude stempel en ga je voor het mixen van vinylplaten? Zorg dan dat je een draaitafel met toebehoren als dj gear aanschaffen gaat.

Software: uiteenlopende mogelijkheden & oefening baart kunst!

Qua software kun je kiezen uit tal van programma’s die startende dj’s en profesionele dj’s in gebruik hebben. Bekende voorbeelden zijn onder meer Serato, Traktor-software en Rekordbox, die je helpen om jouw nummers in sync te laten draaien. Veel oefenen met jouw tracks, apparatuur en de software is een absolute must als je als dj wilt doorgroeien en echte kwaliteit wilt leveren. Hoe meer je traint en experimenteert, hoe meer gevoel voor muziek en ritmes je krijgt. Verder is het slim om zeer regelmatig andere dj’s te beluisteren, want het wiel alleen uitvinden is echt niet nodig. Feeling voor muziek creëer je door te oefenen, luisteren en uit te proberen. Succes alvast met jouw carrière als dj!

Previous «
Next »