Hoe zorg je nou écht het beste voor jouw accu?

  • Paul
  • 4 Years ago
  • Comments Off
accu opladen

Er wordt vaak gesproken over accu’s en hoe je ervoor zorgt dat ze het langst meegaan. Het ene artikel zegt dat je ze elke keer helemaal vol moet laden en weer naar nul procent moet laten gaan om de levensduur het langst te houden. De ander zegt juist weer dat je hem nooit helemaal vol of helemaal leeg moet laten gaan, omdat dat schadelijk kan zijn. Als je een nieuw apparaat hebt, wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk mee doen. Dus wat moet je nou wel en juist niet doen?

Dit moet je vooral niet doen

Het gebruik maken van jouw toestel tijdens het opladen is iets wat je moet proberen te vermijden. Je kan hem natuurlijk wel licht gebruiken, maar je kan er beter geen spelletjes op spelen of video’s op kijken. Omdat hij tegelijkertijd leegloopt en weer oplaadt, is dit niet goed voor de accu.

Het is voor een accu niet heel goed om de accu helemaal leeg te laten lopen. Voorkom dus altijd dat het toestel uitvalt omdat de accu volledig leeg is. Beter is om het toestel al op te laden als er nog ongeveer 15/20 procent lading over is. Hetzelfde geldt voor opladen. Je hoeft de accu niet altijd helemaal tot 100 procent op te laden. Het is op lang termijn zelfs schadelijk om de laptop accu nog lang aan bijvoorbeeld jouw HP oplader te houden als deze al vol is. Veel smartphones hebben echter de functie om te stoppen met laden zodra hij vol is of laden hem ‘slim’ op door de laatste 10 tot 20 procent pas op te laden als je bijna wakker wordt, dit lost dat probleem op.

Dit moet je juist wel doen

Hoe haal je dan het meest uit jouw smartphone of laptop accu? Het is een goed begin om hem altijd op te laden, ook als het niet nodig is. Zorg ervoor dat je nooit onder de 20 procent komt. Heb je bijvoorbeeld 40 procent, laad hem dan op tot 70 of 80 procent. Men zegt wel eens dat dit niet goed is voor een accu, maar het is juist beter om dit wel te doen. Voor het beste resultaat houd je de accu gedurende de dag tussen de 30 en 70 procent ongeveer. Geen paniek als dit niet lukt, want zo lang je hem niet volledig leeg laat lopen is er niet snel iets aan de hand.

Previous «
Next »