Wat is een datacenter?

  • Paul
  • 6 Years ago
  • Comments Off

Veel mensen hebben wel eens van een datacenter gehoord, maar wat is een datacenter en wat doet een datacenter, zijn niet echt vragen die men kan beantwoorden. Toch maakt vrijwel iedereen met een internetverbinding gebruik van een datacenter en zijn datacenters niet meer weg te denken uit de huidige moderne samenleving.

Wat is een datacenter?

Een datacenter is een fysiek bedrijfsgebouw, of een bedrijfshal, met specifieke technische toepassingen waar ICT apparatuur is ondergebracht. Meestal gaat het om computerservers waar enorme aantallen data opgeslagen wordt. Vanwege de omvang van de data is het voor veel bedrijven niet mogelijk om dergelijke aantallen servers zelf in huis te hebben.

Wat doet een datacenter?

Het belangrijkste doel van een datacenter is dat ICT apparatuur veilig is opgeslagen en dat dataverkeer veilig verloopt. Hiervoor zijn allerlei maatregelen getroffen. Vanwege de enorme hoeveelheid servers die er vaak staan, kan de temperatuur flink oplopen wat absoluut niet mag. Er is dus een speciaal klimaatbeheersingssysteem die het datacenter op juiste temperatuur houdt, zodat apparatuur niet oververhit raakt. Ook zijn er voorzieningen getroffen voor het veilig gebruik van stroom en internet. Zo zijn er brandvoorzorgsmaatregelen genomen en worden internetverbindingen zwaar beveiligd.

Verschillende soorten datacentersverschillende soorten datacenters

Er zijn verschillende soorten datacenters. Zo kunnen grote bedrijven en overheden die veel data genereren een eigen datacenter in beheer hebben. Ook universiteiten hebben vaak op het campusterrein een eigen datacenter staan waar alle data dat gegenereerd wordt opgeslagen kan worden. Ook gebruiken universiteiten vaak enorme computers of mainframes met veel rekenkracht die niet zomaar even op een afdeling ICT opgeborgen kunnen worden. Een datacentrum met alle faciliteiten is dan een oplossing.

In veel gevallen wordt er gemeenschappelijk gebruik gemaakt van een datacenter. Dit wordt ook wel colocatie genoemd. Bedrijven kunnen dan een ruimte in het datacenter huren om hun ICT apparatuur te plaatsen. Men kan daar dan gebruik maken van de benodigde technische faciliteiten zoals een goede netwerkverbinding die misschien op de eigen locatie niet voorhanden is. Daarnaast is er zekerheid dat ICT apparatuur onder goede omstandigheden qua temperatuur en brandveiligheid is opgeslagen.

Er zijn ook mobiele datacenters. Dit zijn kant-en-klare datacenters die bijvoorbeeld heel snel op een locatie neergezet kunnen worden en direct operationeel kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is bij natuurrampen, waarbij alle infrastructuur weggevallen is.

Previous «
Next »