Hoe film je met een smartphone?

  • Paul
  • 5 Years ago
  • Comments Off
Hoe film je met een smartphone

Filmpjes die met een smartphone zijn gefilmd, zijn doorgaans geen plezier om naar te kijken. En toch zijn ze er, horden vloggers die met hun smartphone de meest professioneel uitziende vlogs posten. In 2017 filmde regisseur Steven Soderbergh zelfs de bioscoopfilm ‘Unsane’ met zijn smartphone. En het kenmerkende verticale filmen werd recent in de videoclip toegepast van ‘You Should See Me in a Crown’ door Billie Eilish. Om je te helpen je smartphone optimaal te benutten tijdens het filmen volgen hieronder enkele tips.

Tip 1 Vermijd trillen en schokken

De erbarmelijke kwaliteit van smartphonefilmpjes ligt niet aan de camera. De lenzen worden steeds beter en voor amateurfotograven is het gemakkelijker een mooi portret te schieten met een iPhone dan met een professionele camera. Het is doorgaans het bewegende beeld dat voor slechte kwaliteit zorgt. En dat terwijl er genoeg hulpmiddelen zijn die het schokken kunnen verminderen, zoals selfiesticks, statieven of zelfs meubilair. Als je de camera toch in je hand wil houden, probeer die dan niet geforceerd stil te houden, maar probeer je onderwerp te volgen. Handheld kan een sferisch effect hebben.

Tip 2 Gebruik zo min mogelijk zoom

Smartphonelenzen zijn niet geschikt om ver in te zoomen. En wanneer je dat toch doet, zul je direct merken dat het beeld pixelig wordt. Je zoomt namelijk niet werkelijk in, maar je vergroot het beeld alleen optisch. Omdat je minder zoommogelijkheden hebt, ben je beperkt in het aantal technieken dat je kunt toepassen, maar in de beperking toont zich de meester.

Tip 3 Houd het simpel

Ook wanneer je de ambitie hebt om ooit volwaardige bioscoopfilms met je smartphone te filmen is het belangrijk klein te beginnen. Niet elke scène hoeft een heel verhaal te vertellen. Gebruik de filmoptie zoals je een fototoestel zou gebruiken. Ontdek op welk tijdstip het filmen de mooiste beelden oplevert en onder welke condities je camera juist slecht functioneert. Wanneer je de beperkingen van je toestel kent, herken je sneller goede beelden.

Tip 4 Mooie plekken leveren mooi beeld op

Ga op zoek naar interessante beelden die op zichzelf kunnen staan, naar plekken die zonder montage al interessant genoeg zijn om naar te kijken. Zoek het avontuur op. En als je op pad gaat met je camera, zorg er dan voor dat er een goed hoesje om je smartphone zit. Zo zijn er iPhone XS Max hoesjes waarmee je iPhone beter beschermd is tegen vallen, krassen en slecht weer.

Previous «
Next »