Verantwoord werken achter de computer

  • Paul
  • 6 Years ago
  • Comments Off

Vooral vanaf de jaren 80 toen werkzaamheden meer geautomatiseerd werden, ontstonden er ook veel lichamelijke klachten. Dit kwam vooral doordat op kantoor computers gemeengoed werden en mensen daardoor hele dagen achter de computer zaten. De bekende RSI arm of post is daar een goed voorbeeld van. Gelukkig zijn mensen in de loop der jaren beter op hun houding gaan letten en zijn er ook genoeg ergonomische hulpmiddelen voor verantwoord computer gebruik. Toch blijft verantwoord werken achter de computer een topic waar voortdurend aandacht aan besteed moet worden, want voorkomen is altijd beter dan genezen.

Houding

Als je met verantwoord computer werk bezig bent dan is je houding hoe je achter je computer zit van uitermate groot belang. Feit is dat 8 uur lang stil zitten op een stoel absoluut niet gezond is. Blijf dus nooit urenlang achter elkaar stil op een stoel zitten, maar zorg dat je in ieder geval één keer per uur van je stoel af komt. Je kunt bijvoorbeeld even een kop koffie halen of een rondje lopen. Dit hoeft helemaal geen grote onderbreking te zijn, enkele minuten is voldoende. Als je de mogelijkheid hebt, dan helpt het ook om je laptop op een hoge tafel neer te zetten en een tijdje staan te werken. Als je dan toch zit, zit dan rechtop en zorg dat de bovenste rand van je computerscherm op ooghoogte staat afgesteld. Een bewegende bureaustoel helpt ook,want dan krijgt je bekken beweging en dit is veel beter voor verantwoord computer gebruik.

Hulpmiddelen

Er zijn genoeg ergonomische toetsenborden en muizen in omloop die moeten helpen bij verantwoord werken achter de computer. Het is niet zo dat ergonomische toetsenborden en muizen direct aanbevolen worden door experts. Het is meer een kwestie van uitproberen. Als je merkt dat een ergonomische toetsenbord of muis je helpt bij verantwoord computer werk, dan moet je deze hulpmiddelen vooral gebruiken. Een zwenkarm voor de monitor kan helpen om regelmatig je monitor goed te zetten en je kunt je monitor dan ook meebewegen naarmate het daglicht veranderd. Een zwenkarm is ook handig als meerdere personen meekijken. En uiteraard is een stoel wel heel belangrijk. Zorg voor een bewegelijke stoel die ook gemakkelijk op hoogte is aan te passen.

Software

Het lijkt misschien niet zo’n belangrijk onderdeel, maar ook goede software speelt wel degelijk mee voor verantwoord computer werk. Wanneer je niet met gebruiksvriendelijke software werkt, veroorzaakt dit veel ongenoegen en frustraties op de werkplek. Dit heeft ook tot gevolg dat je gestrest achter je bureau zit, wat niet bevorderlijk is voor je lichaam en je klachten kan verergeren.

Previous «
Next »