Vliegen met je zelfgemaakte drone

  • Paul
  • 6 Years ago
  • Comments Off

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun eigen drone te bouwen. Je kan natuurlijk heel gemakkelijk een kant-en-klare drone kopen in de winkel, maar waar zit het plezier daarin? Dus, bouw je eigen drone! Het vliegen met je eigengemaakte drone geeft een vorm van voldoening. En geef nu zelf toe, het is toch geweldig als je jouw projectje daar in de lucht ziet zweven?

Een drone is redelijk eenvoudig in opbouw. Het allereerste is natuurlijk het frame met 4 (brushless) motoren en de propellers. Deze kan je kopen in een kit of je kan ze uiteraard zelf samenstellen. Let er op dat 2 propellers met de klok meedraaien en de andere 2 tegen de klok in! Dit is nodig omdat anders de drone om zijn as zou gaan draaien. Twee motoren draaien dus in de tegengestelde richting, waardoor de propellers omgekeerd moeten zijn gebogen om toch neerwaartse stuwkracht te leveren.

Vervolgens is er een stuk elektronica nodig dat de snelheidsregeling van de motoren gaat controleren. Dit is de ESC of Electronic Speed Control. Dit zijn 4 modules, 1 per motor. Deze gaan met een signaal van de flight controller de motoren de gewenste snelheid laten draaien. Een goede ESC is belangrijk aangezien deze de stabiliteit van de motoren bepaald.
Een volgend stuk dat nodig is om te kunnen vliegen met je zelfgemaakte drone is dan uiteraard de flight controller. Dit is het brein achter de drone. Alle variabelen zoals rolsnelheid, rotatie, etc. worden door de sensoren gemeten en aan de hand hiervan worden de motoren bijgestuurd om het gewenste gedrag te bekomen. We mogen ook de afstandsbediening niet vergeten. Hiervoor heb je een radio zender en ontvanger nodig. Je hebt minstens een vierkanaals zender en ontvanger nodig.
Voor je kan vliegen met je zelfgemaakte drone heb je nog een accu en lader nodig. Tegenwoordig vliegen de meeste drones met LiPo accu’s. Deze zijn licht in gewicht en leveren een goede “flight-time”. Je hebt er wel een specifieke gebalanceerde lader voor nodig. Hier kan je best niet op bezuinigen. Lipo accu’s zijn kritisch als het op laden komt en goedkope Chinese laders brengen het risico met zich mee dat de accu te heet wordt en kan ontploffen of brand veroorzaken. Een goede lader is dus aangeraden!

Dit is alles wat je nodig hebt om te kunnen vliegen met je eigengemaakte drone. Er is online zeer veel ondersteuning te vinden over zelfbouw projecten . Dus, waarom niet zelf doen? Bouw je eigen drone!

Previous «
Next »