Zijn virusscanners oud nieuws of nog steeds nodig?

  • Paul
  • 7 Years ago
  • Comments Off

Virusscanners, een noodzaak

Er is een hoop veranderd sinds de eerste computers in de huiskamers verschenen. Wisten we vroeger nog waar onze programma’s en bestanden vandaan kwamen, halen we tegenwoordig, bedoeld en onbedoeld, steeds meer bestanden binnen van bekende en onbekende bronnen. Na de opkomst van de eerste computervirussen leerden we nog dat het “voldoende” was om een diskette niet in het diskettestation te laten zitten, bij het opstarten van een PC, om de infectie met een bootsectorvirus te voorkomen. Steeds meer lijkt het gevaar echter overal op de loer te liggen. Van e-mailtjes tot advertenties op websites: overal lijkt een gevaar te schuilen. Daarmee lijkt ook een goede virus scanner essentieel te zijn.

Internet maakt antivirus scanner steeds belangrijker

Met de opkomst van het internet zijn we veel meer bestanden en programma’s gaan uitwisselen, en die zijn ook steeds vaker kwaadaardig. In sommige gevallen speelt de gebruiker hier ook geen actieve rol in. Dan worden bijvooorbeeld zeer specifieke fouten in computerprogrammatuur uitgebuit, voordat deze fouten ontdekt- en/of opgelost zijn. Berucht zijn dit soort bugs in Flash, maar zelfs zoiets als de wijze waarop computers plaatjes weergeven kan vatbaar zijn. Na infectie van een computer zal het virus vervolgens doen waarvoor het ontworpen is, de zogenaamde payload. Dit kan iets relatiefs onschuldigs of grappigs zijn, maar een virus zou ook de bedoeling kunnen hebben jouw bankgegevens te stelen. Daarnaast wordt er steeds vaker gebruikt gemaakt van ransomware om mensen met behulp van malware af te persen.

Een goede antivirus scanner kan virussen op twee manieren herkennen. Zowel aan de uiterlijke kenmerken, zoals bepaalde bestanden die het wegschrijft, of op basis van gedrag.

Virusscanners

Er zijn veel aanbieders van virusscanners en het is dan ook onmogelijk om elke virus scanner afzonderlijk te behandelen. Het onafhankelijke AV-TEST houdt zich continue bezig met het onderwerpen aan testen van virusscanners en rijkt jaarlijks een award uit. Bij de laatste editie werden Avira Antivirus Pro, Kaspersky Internet Security 2016/2017, Malwarebytes Anti-Malware and Avast! Free Antivirus 2016 geroemd, omdat ze in staat bleken alle aanvallen van virussen af te slaan. Avira Antivirus Pro verwijderde daarbij zelfs alle sporen, zoals aanpassingen van het Windows register, wat deze virusscanner een absolute winnaar maakt.

Interessant is dat, ondanks de groeiende complexiteit van virussen en andere malware, virusscanners steeds vlotter werken zonder je systeem al teveel te vertragen. Vooral Kaspersky en Avira blinken hierin uit. Toch verdient Avast! een speciale vermelding, omdat deze geheel gratis te gebruiken is.

Online virusscanners

Nu kan het zijn dat je bijvoorbeeld een e-mailtje ontvangt met een bijlage. maar waar je virusscanner niet op reageert, of dat je een bestand wilt downloaden dat je niet helemaal vertrouwt. In zo’n geval zou je je veiliger kunnen voelen door dit bestand te controleren met een online scanner, zoals VirusTotal. Dan kan je zonder zelf aparte virusscanners te moeten installeren een bestand controleren met meerdere virusscanners tegelijk. Daarmee is zo’n online scanner een perfecte aanvulling op je eigen virus scanner en zouden we deze niet mogen vergeten in dit artikel.

Previous «
Next »