Crypto en computers

  • Paul
  • 2 Years ago
  • Comments Off
crypto en computers

De crypto is al enige jaren bekend en wordt steeds meer geaccepteerd in de wereld en op grote schaal toegepast op verschillende manieren door diverse partijen. Het beleggen van crypto, minen van crypto, toepassen van de techniek in de dagelijkse praktijk, stelen van crypto of zelfs het kraken van crypto. Deze zaken worden veelal via de computer verricht welke natuurlijk aan bepaalde eisen dient te voldoen om het te bewerkstelligen. Voor minen van crypto worden er weer andere eisen aan je computer gesteld dan het kraken of beleggen van crypto.

Wat vraagt crypto beleggen van je computer

De meest simpele manier om gebruik te maken van crypto waarbij je nauwelijks eisen hoeft te stellen aan je computer is het beleggen in cryptovaluta. Het enige wat hierbij vereist wordt, is een internetverbinding en een goede crypto exchange waar via de transacties uitgevoerd kunnen worden. Een stellar lumens coin kopen vraagt eigenlijk niets meer dan een paar muisklikken en het is jouw bezit geworden. Beleggen van crypto werkt hardware en software technisch eigenlijk hetzelfde als bij traditionele aandelen. Het beheren of veilig opslaan van je crypto is daarentegen een ander verhaal en kan zowel online als offline georganiseerd worden. 

Wat vraagt crypto mining van je computer

Het maakt niet uit of je Bitcoin, Ethereum of een andere cryptomunt wilt gaan minen die proof-of-work gebruikt, in de basis is het principe hetzelfde als het kraken van een slot. Bij crypto gaat het om een puzzel met miljarden of triljoenen mogelijke combinaties die je één voor één bij langs moet gaan om de juiste combinatie te vinden. Hierbij is degene met de snelste computer de grootste kanshebber om de combinatie te kraken waar een beloning van een cryptomunt tegenover staat.  

De GPU is hierbij het belangrijkste onderdeel van je computer aangezien deze het beste is in het kraken van de cijfers. Dit produceert veel warmte en zal ieder component die de GPU ondersteunt tot het uiterste duwen. 

Of je nu Bitcoin, Ethereum, Tezos coin of een andere cryptocurrency aan het minen bent die proof-of-work gebruikt, “mining” werkt een beetje als het raden van de combinatie van een slot. Op een slot met drie tuimelaars zou je binnen 1000 pogingen zeker de juiste combinatie krijgen, want er zijn maar 1000 combinaties van getallen tussen 000 en 999. Tel daar een cijfer bij op en die lijst met combinaties gaat een orde van grootte omhoog met 10000 mogelijkheden.

De meeste laptops zijn niet ontworpen om iedere minuut van de dag op volle toeren te draaien. Het kan gezien worden als een marteltest voor je computer componenten. Tenzij je een werkstation computer hebt die een CPU heeft met sockets die zijn ontworpen om stroom uit een stopcontact te zuigen, die thermische limieten echt te boven gaan, is het minen van de crypto een steeds moeilijkere en duurdere zaak aan het worden waarbij de opbrengen nihil zijn. 

Crypto en computerveiligheid

Je zult vast en zeker wel eens een nieuwsbericht  de revue zien passeren over het buitmaken van miljoenen crypto via crypto hacks. Hierbij zul jij vast en zeker zoiets hebben van, dat gebeurt mij als kleine belegger of miner vast en zeker niet. Door de toename in populariteit van de crypto wat onder andere te zien is aan de stijgende polkadot koers, blijkt dat hackers zich steeds vaker richten op de onervaren spelers in het spel, door laagdrempelige eenvoudig verkrijgbare tools te gebruiken die doeltreffend zijn. 

Hierbij worden de meeste aanvallen uitgevoerd via phishing software en malware, waarbij mensen met cryptovaluta die deze tussen eigen wallets versturen het doelwit zijn. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je crypto van een exchange naar je veilige hardware wallet wilt versturen. 

Het grootste gedeelte van de crypto hacks gebeurt op een minder pijnlijke manier namelijk door cryptojackers. Door middel van tools die ongezien op jouw computer geïnstalleerd worden, kunnen ze crypto’s via jouw gaan minen. Rust je computer daarom altijd uit met een virusscanner, voorkom het openen van onbekende links en houdt je software netjes up-to-date. 

Previous «
Next »